PROBLEM S GRIJANJEM

Sjeverna Makedonija ima gas za samo dvije sedmice

Ove godine smo učinili sve da Skoplje 15. oktobra ima grijanje, rekao je Kovačevski

Do kraja grijne sezone bit će određen koncept grijanja. ILUSTRACIJA

A. O.

10.10.2022

Uprkos tome što Sjeverna Makedonija ima gas samo za dvije sedmice rada toplana, grijna sezona u Skoplju, počet će u subotu, 15. oktobra. 

Premijer Dimitar Kovačevski ističe da je država spremna da koristi alternativno gorivo za grijanje domova, škola, vrtića, poslovnih prostorija, ministarstava, s obzirom na to da toplane mogu da rade na gas i mazut.


Visoka cijena

- Ove godine smo učinili sve da Skoplje 15. oktobra ima grijanje. Nije bilo lako s obzirom na izuzetno visoku cijenu gasa. Međutim, s obzirom na kratkoročno pojeftinjenje gasa i ugovor koji Makpetrol ima sa dobavljačem sa kojim tradicionalno radi, do kraja oktobra je obezbjeđen iznos za rad toplana. A, ako gas enormno poskupi, država je spremna da da domove građana zagrijava alternativnim gorivom - rekao je Kovačevski.

On je rekao da nije problem samo cijena gasa, već je problem i dostupnost.

- Znate da je došlo do skretanja gasovoda sjeverni tok, što je smanjilo isporuke, zatim često dolazi do smanjenja protoka... - rekao je Kovačevski.


Koncept grijanja

Premijer je rekao da je gas do 1. novembra obezbijedio Mekpetrol po cijeni od 1.713 eura za 1.000 kubnih metara gasa.

- Do kraja grijne sezone bit će određen koncept grijanja, odnosno energije u zavisnosti od toga da li će i u kom režimu raditi gasna elektrana TE-TO, koja kao nusproizvod proizvodnje električne energije isporučuje toplotnu energiju - saopćeno je iz te kompanije.

Ako se ne nabavi gas za toplane (Istok, Zapad, Skoplje-sjever i ona u Željezari), onda će prestonica morati da se grije na mazut (zemni plin), navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.