POSLALA JASNU PORUKU

Prva predsjednica Slovenije Pirc Musar: Zemljama zapadnog Balkana je mjesto u EU

Želim nastaviti sa procesom Brdo-Brijuni, kojeg je započeo predsjednik Pahor, a želim da taj proces donese i neke zaključke, kako bi se svi zajedno zauzeli za onakvu budućnost kakvu naravno zapadni Balkan zaslužuje, istakla je

Pirc Musar: Evropsku uniju vidim kao temelj. Printscreen / Al Jazeera

H. J. I.

14.11.2022

Slovenija je u nedjelju dobila svoju prvu predsjednicu u historiji pošto je u drugom krugu predsjedničkih izbora Nataša Pirc Musar pobijedila svog protukandidata Anžea Logara. Poslala je poruku za zemlje zapadnog Balkana. 

- Slovenija je dobila predsjednicu koja vjeruje u Evropsku uniju, koja vjeruje u demokratske vrijednosti na kojima je nastala Evropska unija i na kraju krajeva na tim vrijednostima se temelji slovenački ustav - kazala je nova predsjednica Slovenije odgovarajući na pitanje novinara Aljazeere.


Dodala je da iskreno vjeruje da je mjesto u Evropskoj uniji osigurano, odnosno da to mjesto u Evropskoj uniji moraju dobiti sve države na zapadnom Balkanu.

- Slovenija će podržavati i uvijek je podržavala ulazak tih država u Evropsku uniju. Naime, Evropsku uniju vidim kao temelj, stub mira. Zadnji događaji na zapadnom Balkanu pokazuju nam da tamo još nije sasvim mirno. Također kao predsjednica Republike potrudit ću se da komuniciram sa predsjednicom Kosova i ostalim predsjednicima država zapadnog Balkana. Želim nastaviti sa procesom Brdo-Brijuni, kojeg je započeo predsjednik Pahor, a želim da taj proces donese i neke zaključke, kako bi se svi zajedno zauzeli za onakvu budućnost kakvu naravno zapadni Balkan zaslužuje. Evropska unija je nešto u šta vjerujem, vjerujem da je Sloveniji mjesto u Evropskoj uniji, također vjerujem da je Sloveniji mjesto u NATO-u, možda za kraj odgovora na ovo vaše pitanje gospodine Lubej, postat ću dvadeset i deveta žena na čelu država članica organizacije Ujedinjenih naroda, trenutno ih je dvadeset i osam od 193.


Želim se odmah priključiti globalnom ženskom forumu liderki država svijeta. Mišljenja sam, da mi žene znamo, sa onom ženskom notom, iako ništa bez muškaraca da ne bude zabune, možda malo drugačije pogledati na ovaj svijet koji nije lijep, koji je na trenutke vrlo okrutan, ponekad čak i preokrutan. Tako da jedva čekam da se sastanem sa liderkama država članica organizacije Ujedinjenih naroda. Uvjerena sam da ćemo mnogo toga dobrog zajedno napraviti ne samo za Sloveniju, nego za cijeli svijet - kazala je predsjednica Slovenije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.