GOVORIO NA BFI

Đukanović: U Crnoj Gori nema rusofobije, ali ima odlučnosti da se ne dozvoli agresija

On je kazao da je Rusija razvila dvije "ozbiljne baze destrukcije" - Srbiju i Republiku Srpsku

Đukanović: Rusija se pripremala za reviziju. Predsjednik.me

H. J. I.

18.11.2022

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović poručio je da u Crnoj Gori nema rusofobije, ali ima odlučnosti da se ne dozvoli agresija, i naveo da Rusija pokušava da nezavisnim i suverenim državama uskrati pravo na izbor vlastite budućnosti.

Đukanović je, na Balkanskom integracionom forumu (BIF), kazao da su događaji iz 2016. godine u Crnoj Gori iz istog političkog naslova kao i agresija na Ukrajinu.

Kako je rekao, godinama prije toga Rusija se pripremala za pokušaj historijskog revizionizma, a ideja toga je da se Rusiji obezbijedi geopolitički značaj koji je imao Sovjetski savez.

- Rusija se pripremala za reviziju, a onda se dogodilo to 2016. u Crnoj Gori. Ako je Rusija željela da pošalje poruku Zapadu, ona je tražila dobar primjer gdje bi mogla tu poruku poslati - naveo je Đukanović.

On je rekao da se Crna Gora tada našla pred vratima NATO-a i da se to probalo spriječiti organizacijom državnog udara.

- Tome smo odoljeli, Crna Gora je nakon nekoliko mjeseci ušla u NATO. Rusija je nastavila da dalje razvija svoj model hibridne destrukcije na zapadnom Balkanu - istakao je Đukanović.

On je kazao da je Rusija razvila dvije "ozbiljne baze destrukcije" - Srbiju i Republiku Srpsku.

- Neki glasovi kažu ne treba pretjerivati sa ocjenama, moje objašnjenje je da u Crnoj Gori nema nikakve rusofobije, ali ima odlučnosti da se ne dozvoli agresija - istakao je Đukanović.

Govoreći o parlamentarnim izborima iz avgusta 2020, Đukanović je poručio kako ne spori značaj promjene vlasti, ni ocjenu da je u Crnoj Gori postojao dug kontinuitet prethodne vlasti.

- Ipak, kada se ta promjena nametne kao apsolutni cilj, onda se ozbiljno rizikuje ono čemu sada svjedočimo - dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, da se vlast u Crnoj Gori mijenjala četvorogodišnje, država nikad ne bi došla do nezavisnosti, članstva u NATO-u, ni do vrata Evropske unije (EU).

Kako je rekao, međunarodni partneri to stanje vide malo bolje poslije agresije na Ukrajinu, ali još uvijek nedovoljno dobro.

Đukanović je istakao da Evropa i zapadni partneri moraju jasno saopštiti da su napravili određene previde prije dvije godine, jer će bez tog saopštenja, kako je kazao, dalje legitimisati srljanje nekih struktura u brak sa nacionalizmom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.