ZA SLJEDEĆU SEDMICU

EU odlaže tekst o viznoj liberalizaciji zbog situacije na sjeveru Kosova

Taj korak bi omogućio nastavak relevantnih pravnih procedura ka konačnoj odluci za ukidanje viznog režima za građane Kosova

Pripadnici KFOR-a na sjeveru Kosova. RSE

H. J. I.

23.11.2022

Češka Republika, koja predsjedava Evropskom unijom (EU), odlučila je da odloži usvajanje teksta o viznoj liberalizaciji za Kosovo zbog političkih prilika u zemlji i tenzija na sjeveru.

- Zbog političkih dešavanja na sjeveru Kosova, sutra se ta tačka na dnevnom redu COREPER-a (ambasadori EU) ne čini idealnim. Stoga smo odlučili da odložimo tačku za sljedeću sedmicu (30. novembar) - stoji u dopisu koje je češko predsjedavanje proslijedilo državama članicama Evropske unije.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u ovaj pisani dopis.


Španija nije priznala nezavisnost Kosova

Naime za srijedu, 23. novembar, planirano je da se na sastanku ambasadora država članica EU, usvoji tekst o viznoj liberalizaciji, prema kojem će ukidanje viznog režima stupiti na snagu kada informativni sistem ETIAS bude potpuno funkcionalan ili najdalje prvog januara 2024. godine.

Taj korak bi omogućio nastavak relevantnih pravnih procedura ka konačnoj odluci za ukidanje viznog režima za građane Kosova.

Oko završnog teksta eksperti država članica EU su se usaglasili na sastanku u utorak, 22. novembra. Prihvaćen je zahtjev Španije da se krajnji datum ne poklapa sa predsjedavanjem ove države sa EU.

Španija nije priznala kosovsku nezavisnost, zbog čega je tražila da se datum ne poklapa sa njenim predsjedavanjem između 1. jula i 31. decembra 2023. godine.

Zbog toga je Španija jedna od država koje su 16. novembra prekinule takozvanu tihu proceduru kada je trebao da se usaglasi prethodni tekst kojim bi vizna liberalizacija stupila na snagu najdalje 1. decembra 2023. godine.


Glavni pregovarači danas u Briselu

Situacija na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, zaoštrena je zbog odluke vlade Kosova da počne sa primjenom preregistracije vozila sa srpskih tablica, koje smatra nelegalnim, na kosovske.

Krizu na relaciji Priština-Beograd Evropska unija je ocijenila kao "najozbiljniju od 2013. godine".

To je bio razlog zašto je šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) sazvao hitan sastanak lidera Kosova i Srbije 21. novembra, ali na kome nije postignut dogovor. Odgovornost za krah susreta Borelj je prebacio na kosovsku stranu.

Kosovske vlasti su najavila da će od 21. novembra početi sa izdavanjem novčanih kazni za vlasnike automobile sa srpskim registracijama, ali je nakon neuspjelog susreta u Briselu, premijer Kosova Albin Kurti odlučio da primjenu ove odluke odloži za 48 sati.

U srijedu će u Briselu boraviti glavni pregovarači Srbije i Kosova, Besnik Bislimi i Petar Petković u još jednom nastojanju da se pronađe rješenje za krizu oko tablica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.