SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Eskobar: Odluka o formiranju Zajednice srpskih općina će biti primjenjena

On je rekao da je to jedna od obaveza u okviru dijaloga Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Evropske unije

Eskobar: SAD posvećena Kosovu. Screenshot

E. Ć. / RSE

1.12.2022

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Escobar) na online konferenciji u organizaciji Atlantskog vijeća rekao je da će odluka o formiranju Zajednice srpskih općina na Kosovu biti implementirana.


On je rekao da je to jedna od obaveza u okviru dijaloga Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Evropske unije.


Pravno obavezujuća odredba

- To je pravno obavezujuća odredba. Ona je pravno obavezujuća za Srbiju, za Kosovo i za EU i upravo zbog toga što podržavamo dijalog, to je i naša obaveza. Tako da da, trebalo bi da bude implementirana i bit će implementirana - rekao je Eskobar.

On je rekao da se nada da će Vlada u Prištini to "vidjeti kao mogućnost" i ukazao na to da postoje modeli u Evropi koji omogućavaju kolektivna prava za manjine. Eskobar je istakao podršku SAD Kosovu rekavši da ne postoji država na svijetu koja više podržava Kosovo od Sjedinjenih Država.

- Naša posvećenost Kosovu, njihovoj suverenosti, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i bezbjednosti je čvrsta. To je partnerstvo sa narodom te države i mi ih nećemo napustiti - rekao je Eskobar, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On se tako osvrnuo na kritike iz Prištine da se vrši pritisak na Kosovo, dok se istovremeno sprovodi politika kako bi se zadovoljio Beograd.


Smanjenje tenzija

Formiranje ZSO-a je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine između Beograda i Prištine, ali aktuelni premijer Kosova Aljbin Kurti smatra da se opštine ne mogu organizovati po etničkom principu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je stava da je formiranje ZSO-a uslov za povratak predstavnika Srba u kosovske institucije, dok je premijer Kosova naveo da povratak Srba u institucije ne može biti političko, nego pravno i ustavno pitanje.

Eskobar je govorio i o nedavnom sporazumu Srbije i Kosova o registarskim tablicama i o ulozi SAD-a u pregovaračkom procesu.

- Sporazum koji su postigli Srbija i Kosovo o registarskim tablicama prošle sedmice smatram važnim za smanjenje tenzija. Naša pozicija je oduvijek bila da umjesto da radimo na pojedinačnim pitanjima koje stvaraju tenzije, sva ta pitanja treba da budradio slu u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU - rekao je Eskobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.