U DVIJE OPĆINE

Ministar Svečlja: Napad na sjeveru su uradili bivši pripadnici Kosovske policije

Uvjeren sam da Kosovska policija ima sve potrebne kapacitete da garantuje sve neophodne demokratske procese na Kosovu, rekao je Svečlja

Svečlja: Sada imamo i prve podatke prikupljene sa terena. anadolija

A. O.

7.12.2022

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja (Xhelal Svecla) danas je izjavio da su među kriminalcima, koji stoje iza napada u utorak u dvije sjeverne općine, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica, bivši pripadnici Kosovske policije iz redova srbijanske zajednice.

Dodao je da su početkom novembra podnijeli ostavke.

Svečlja je na konferenciji za novinare između ostalog rekao da i pored sirena za upozorenje koje su bile puštene, srbijanski građani nisu izašli na ulice da podrže kriminalce. 


Prvi podaci

On je kazao da su u napadima u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku korišteni šok bombe, ručne bombe i vatreno oružje.

- Sada imamo i prve podatke prikupljene sa terena, kako od strane policije, tako i od strane obavještajnih službi, koji nam govore da neki od ovih kriminalaca potiču iz redova bivših pripadnika Kosovske policije - naglasio je Svečlja i dodao da je danas obišao glavni most na reci Ibar u Mitrovici, te da je situacija mirna, piše Anadolija.

Uputan da li će zbog sigurnosne situacije vanredni izbori zakazani za 18. decembar biti odloženi, ministar je kazao da policija ima kapaciteta da garantuje sigurnost , ali da je odluka na odgovornim institucijama.


Šok bombe

- Uvjeren sam da Kosovska policija ima sve potrebne kapacitete da garantuje sve neophodne demokratske procese na Kosovu. Normalno odluke donose odgovorne institucije, kao što su predsjednica Kosova, Centralna izborna komisija koja priprema plan - izjavio je on. 

U Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici u utorak su općinski izborni službenici i policajci, pokušavajući da otvore kancelarije općinskih izbornih komisija, napadnuti šok bombama i hitcima u vazduh, saopćila je Kosovska policija. Kao rezultat toga, oni nisu bili u mogućnosti da nastave pripremni proces za vanredne izbore na sjeveru.

Vanredni izbori u četiri općine na sjeveru Kosova raspisani su nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije. Srpska lista, čiji su gradonačelnici podnijeli ostavke početkom novembra, nije se prijavila za ove izbore, piše Anadolija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.