PROBLEMATIČNA GRUPA

Vagner: U Srbiji smo otvorili centar za saradnju, obračunat ćemo se s liberalnim Rusima

Ideolog i voditelj Centra je Aleksander Lisov, osoba kojoj je zabranjen ulazak na Kosovu

Vagner grupa. Twitter

S. S.

7.12.2022

Vagner grupa, ruska privatna plaćenička vojna grupa s bliskim vezama s Kremljom, objavila je na Telegramu da je u Srbiji formiran njen "rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje Orlovi".

- Žurimo vam predstaviti novog rezidenta PMC Wagner centra – ANO Rusko-srpski kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje Orlovi. Ideolog i voditelj Centra je Aleksander Lisov - navode na platformi Telegram.

Lisovu je 2017. godine, kako su naveli, "kao rezultat njegovih dobrotvornih aktivnosti prištinske vlasti uvrstile na popis osoba kojima je zabranjen ulazak na teritorij Republike Kosovo", koju oni ne priznaju.

Navode i da je misija centra "sprovođenje javne diplomatije" čiji je cilj da jača i razvija prijateljske odnose između Rusije i Srbije uz pomoć "meke moći".

- Orlovi, kao štićenici PMC Wagner centra, bave se informacijskim obračunom s ruskim liberalima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju provoditi antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda - pišu u objavi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.