NAJAVIO KORAK

Kurti potvrdio: Kosovo podnosi zahtjev za članstvo u EU do Božića

On je tražio od evropskih lidera i da "razmišljaju van trenutnih koordinata za napredak" i naveo da su Zapadnom Balkanu neophodni konkretna podrška i konkretni datumi

Kurti: Nama je potreban ubrzan proces proširenja. AP

H. J. I.

8.12.2022

Vlada Kosova podnijet će zahtjev za članstvo u EU u naredne dvije sedmice, potvrdio je premijer Kosova Albin Kurti. 

Na samitu lidera stranaka članica Evropskih Socijaldemokrata Kurti je najavio taj korak i zatražio podršku te političke grupacije.

- Ovog mjeseca, prije Božica, Kosovo će podnjeti zahtjev za članstvo u Evropskoj Uniji - rekao je Kurti.


On je tražio od evropskih lidera i da "razmišljaju van trenutnih koordinata za napredak" i naveo da su Zapadnom Balkanu neophodni konkretna podrška i konkretni datumi – šta će koje godine da se dogodi. Prema njegovom mišljenju, to je način da sve države zadrže na evropskom putu i što prije se pridruže EU.

- Nama je potreban ubrzan proces proširenja. Do sada smo govorili o evropskoj perspektivi ili proširenju, ali nama je potrebno članstvo u EU. Ništa drugo više nije dovoljno. Teško je mobilizovati ljude i održati optimizam i entuzijazam, ako nemamo vremenski okvir - rekao je Kurti.


On smatra da je rješenje u postepenom pridruživanju regiona EU, prije svega ekonomskom spajanju, po uzoru na Evropsku ekonomsku zajednicu, "nekoj vrsti regionalnog tržišta ili sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi".

- Vazno je imati plimu na Zapadnom Balkanu koja će sve brodove podići u isto vrijeme - rekao je Kurti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.