GLOBUS

Novinari prenose šokantne detalje, tijela mrtvih Palestinaca leže na ulicama

Najveći udar Izraela u posljednjih 20 godina

Fena

20.7.2014

 

Ukupan broj poginulih Palestinaca u Gazi je 410 od početka izraelske vojne ofanzive 8. jula, uglavnom civila, rekao je u nedjelju šef lokalnih zdravstvenih službi Jusef Abu Reeš.

Doktor Abu Reeš je precizirao da je 50 osoba, od kojih 17-ero djece i četiri starije osobe, poginulo u izraelskom bombardovanju u nedjelju na predgrađe Šadžaja, istočni dio grada Gaza.

Osim toga, više od 210 osoba je ranjeno u Šadžaji od prvih sati nedjelje, rekao je on na konferenciji za novinare u bolnici Šifa u gradu Gaza.

On je upozorio na "humanitarnu katastrofu", ako ranjeni i mrtvi ne budu brzo evakuirani.

Islamistički pokret Hamas i Izrael su saopćili da su prihvatili zahtjev Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) da poštuju humanitarno primirje između 13.30 i 15.30 sati (po lokalnom vremenu) u Šadžaji.

Kola hitne pomoći ne mogu doći u ovo predgrađe zbog intenzivnog granatiranja koja izvodi izraelska vojska.

 

U izraelskim napadima stradalo 355 palestinaca

 

Palestinski ambulantni tehničar i kamerman poginuli su u nedjelju ujutro u izraelskoj topovskoj vatri u Chajayi, istočno od grada Gaza, saopćile su lokalne hitne službe.

Dvije žrtve su identificirane kao Fuad Džaber, ambulantni tehničar i 25-godišnji Haled Ahmed, kamerman lokalne dokumentarne televizije koji je "snimao reportažu s tehničarom", precizirao je glasnogovornik hitnih službi Ašar el-Kudra.

 

Inače, u izraelskom bombardiranju ubijeno je najmanje 20 Palestinaca u nedjelju u istočnom naselju Shejaia, objavili su lokalni zdravstveni djelatnici i očevici, prenosi Reuters.

Dodaje da je bolnica Shifa u Gazi prepuna desetaka ranjenih dovezenih iz tri kilometara udaljene Shejaije.

Novinari AFP-a prenose da su brojna tijela po ulicama, a hitna pomoć ne može prići zbog intenzivne vatre iz izraelskih tenkova. Dodaje da televizija al-Ketab prikazuje nepodnošljive snimke spaljenih i rastrganih tijela, među kojima ima i djece.

"U kopnenu fazu operacije Zaštitni rub uključuju se dodatne snage radi suzbijanja terorizma u Pojasu Gaze i uspostave sigurnosti", navodi vojska u priopćenju objavljenom u nedjelju.

Izraelska vojska u nedjelju je objavila da je izgubila još dvojicu vojnika u borbi odbijanja palestinskog specijalnog voda koji je tunelom ušao u Izrael iz središta Pojas Gaze. Ukupno je poginulo sedam Izraelaca.

U Gazi je u nedjelju ujutro prije akcije u Shejaiji ubijeno 12 Palestinaca, čime je broj palestinskih žrtava bio 355, 2.400 je ranjeno od početka izraelskih bombardiranja 8. jula. Prema podacima UN-a među stradalima je više od tri četvrtine civila, dok UNICEF ističe da je ubijeno najmanje 73 maloljetnika.

Četvero Palestinaca jedne porodice, od kojih dvoje djece, ubijeno je u subotu u zračnom napadu na sjever enklave, prema podacima hitne pomoći.

Oko 60 raketa pogodilo je Izrael u subotu nakon 1.280 napada od početka izraelske ofenzive kojoj je svrha prekinuti napade iz Gaze. Izraelske jedinice su otkrile 13 tunela i 34 prijelaza.

Izraelska vojska, koja stalno prijeti proširenjem operacija na palestinsku enklavu, sada tvrdi da se ograničava na periferiju i izbjegava urbana područja.

UN navodi da je u Gazi primio blizu 62.000 raseljenih, što je broj veći od onoga u sukobu 2008.-2009. kada je poginulo 1.400 Palestinaca.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas trebao bi se u nedjelju u Dohi sastati sa šefom Hamasa u egzilu Kaledom Mešalom, navodi izvor blizak Abasu. Hamas, koji je u utorak odbio egipatski prijedlog primirja, predao je svoje uvjete primirja Egiptu, Kataru, Turskoj, Arapskoj ligi i predsjedniku Abasu. Ti uvjeti predviđaju ukidanje blokade Gaze i otvaranje svih graničnih prijelaza, otvaranje prijelaza Rafah prema Egiptu i pušanje palestinskih zatvorenika.

U regiju bi u nedjelju trebao stići glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.