GLOBUS

Do sada 100 mrtvih u tajfunu Rammasun

Filipinske vlasti započele masovnu evakuaciju

Fena

20.7.2014

 


Broj mrtvih u prvom sezonskom tajfunu koji je pogodio Filipine je dostigao oko 100, saopćile su u nedjelju vlasti, dok je druga oluja donijela obilne kiše na pogođene oblasti.

Posljednji bilans tajfuna Rammasun, koji je pogodio istočne obale arhipelaga u noći sa 15. na 16. juli izazvao je smrt 92 osobe i šest je nestalih.

- Većina smrtih slučajeva je izazvana prilikom pada stabala i ruševina, a većina nestalih je u moru - i pored saopćenja o dolasku oluje, rekla je Mina Marasigan, glasnogovornica vladine agencije za upravljanje u katastrofama.

Rammasun je nastavio put prema jugu Kine, ali još jedna oluja, Matmo, praćena vjetrom koji je prelazio brzinu od 150 kilometara na sat, pogodio je isto područje, dodala je ona.

Prema Manila Electric Co., najvećem distributeru električne struje u zemlji, više od 400.000 domaćinstava krajem sedmice još nije imalo struje u regiji Manile, koju je zahvatio rep tajfuna.

Prije dolaska Rammasuna, vlasti su započele masovnu evakuaciju, gotovo 400.000 ljudi je zbrinuto u prihvatne centre, kako bi se smanjio broj žrtava.

Svake godine Filipine pogodi dvadesetak jakih oluja, od kojih veliki broj bude sa smrtnim posljedicama. Filipinski arhipelag je prvo kopno na koje nailaze tajfuni nastali nad toplim vodama Pacifika.

U novembru, tajfun Haiyan je uzrokovao smrt 7.300 osoba na istoku zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.