GLOBUS

SAD smatra da je Rusija dala projektile separatistima

Prema pisanju američke štampe

Fena

20.7.2014


Sjedinjene Američke Države smatraju da je Moskva snabdjela raketnim baterijama separatiste na istoku Ukrajine i povukla ih kada je jedan projektil pogodio avion Malaysia Airlinesa, prema američkoj štampi.

Jedan američki zvaničnik, koji je želio ostati neimenovan, na pitanja Washington Posta, objasnio je da obavještajna služba "ima informacije  (...) već više od jedne sedmice" prema kojima su tri ruske raketne baterije dostavljene proruskim separatistima.

Prema Postu, šef ukrajinske kontra-špijunaže Vitalij Najda, ima fotografije i dokaze koji pokazuju da su tri raketne baterije zemlja-zrak Buk transportirane s teritorije koju drže separatisti prema Rusiji u noći sa četvrtak na petak, desetak sati nakon što je avion oboren.

- Zaista, vjerujemo da su bile na povratku u Rusiju najmanje tri baterije Buk - izjavio je za Post američki zvaničnik.

Prema Vitaliju Najdu, dvije raketne baterije su zapažene oko dva sata ujutro na prelasku granice prema Rusiji, jedna od dvije s četiri projektila, a druga s jednim manje.

Poslije dva sata, drugi konvoj samo s jednom baterijom je išao istim putem.

Američki predsjednik Obama, kao i drugi zapadni lideri, cijene da je avion Malaysia Airlinesa pogođen dok se nalazio na 10.000 metara visine projektilom zemlja-zrak ispaljenim s teritorije koju kontroliraju separatisti.

Ukrajina optužuje Rusiju da pomaže separatistima da sakriju ili unište dokaze koji mogu dokazati da su oni oborili avion, kada je poginulo 298 osoba.

- Pretpostavljamo da oni pokušavaju uništiti dokaze da su to uradili oni - izjavio je za novine Wall Street Journal visoki američki zvaničnik.

Prema ovom zvaničniku, američke obavještajne službe cijene vjerovatnim da je Moska nedavno isporučila separatistima protuzračne raketne baterije.

Ruski predsjednik je demantirao da je dao i najmanju vojnu pomoć pobunjenicima i optužio ukrajinske snage da su odgovorne za katastrofu.

Separatisti su također negirali da imaju raketne baterije u ispravnom stanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.