GLOBUS

Erdogan: Izraelska politika "jedan metak za trudnicu-dvije glave“ gora je od Hitlera

Turski premijer poručio danas

(F. Me.)

20.7.2014

 

 

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan poručio je danas da će uvijek govoriti protiv terorističke politike Izraela, te uporedio Hitlerov genocid nad Jevrejima sa ubistvima Palestinaca koje Izrael trenutno provodi u Gazi, prenosi Al Jazeera/AA.

Erdogan je u svojstvu kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Turskoj govorio na mitingu u Hatayu i odgovorio na kritike koje mu pristižu sa različitih proizraelskih adresa zbog njegovog oštrog osuđivanja Izraela.

„Pa za ime Boga, u čemu je razlika među Hitlerovim zlodjelima i ovim što radi Izrael? Zbog čega se uznemiravaju? Izraelci bi trebali biti zadovoljni mojim poređenjem. Obraćam se izraelskoj vlasti, vi činite mnogo gore stvari prema Palestini od onih koje je Hitler činio vašim precima. Kako god je ono bio genocid, to što ti radiš je još veći. Pa u čemu je razlika između retorike Hitlera i ovoga što govori mlada izraelska parlamentarka koja je kazala da treba pobiti sve palestinske majke i da je ubistvo palestinske trudnice jednim metkom - dvije glave“, kazao je Erdogan.

Dodao je da su oni koji kritikuju njegove govore ustvari kukavice koje se time žele sakriti iza činjenice da nemaju hrabrosti da se usprotive Izraelu.

Naglasivši da je Turska protiv Hitlerovog zla, te protiv zla antisemitizma, Erdogan je poručio da je Turska također protiv država poput Izraela koje sada, kako je naveo, idu stopama Hitlera.

„Koliko god smo protiv antisemitizma, toliko se protivimo i islamofobiji. Zato ćemo pravdu zazivati glasno koliko god možemo. Izrael ćemo najoštrije osuđivati, pa kome god to smetalo. Nastavit ćemo štititi palestinsko pitanje“, poručio je Erdogan.

Dodao je da će i dalje činiti sve kako bi prizvao savjest ljudi na djelo.

Netanyahu: Teške riječi turskog premijera

Komentirajući Erdoganovu raniju izjavu da je Izrael "napadima na palestinsku teritoriju po divljaštvu nadmašio Hitlera", izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je danas da je to poređenje "u antisemitskom duhu".

"Čuo sam ono što je rekao turski premijer. To su vrlo teške riječi", izjavio je Netanyahu. "Rekao sam američkom državnom sekretaru [Johnu Kerryu] da su to antisemitske izjave, u antisemitskom duhu", kazao je.

Erdogan je, međutim pozvao Turke da ne iskaljuju bijes na Jevreje u toj zemlji članici NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.