Vijeće sigurnosti izrazilo zabrinutost zbog porasta broja žrtava u Gazi

Održana vanredna sjednica

Fena


Članice Vijeća sigurnosti UN-a na vanrednoj sjednici izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog porasta broja žrtava u sukobu u Gazi te pozvale na trenutni prekid neprijateljstava.

Vijeće sigurnosti se sastalo kako bi raspravilo o dvosedmičnom sukobu između Izraela i Hamasa u kojem je poginulo više od 400 osoba.

-Članice Vijeća sigurnosti izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg broja stradalih. Članice Vijeća sigurnosti pozivaju na trenutni prekid neprijateljstava, rekao je novinarima velposlanik Ruande u UN-u Eugene Gasana nakon hitno sazvane sjednice Vijeća. Članice Vijeća sigurnosti pozvale su na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući zaštitu civila, rekao je veleposlanik Gasana.

Vijeće sigurnosti u nedjelju navečer po njujorškom vremenu počelo je vanrednu sjednicu o situaciji u Gazi. Sjednicu je zatražio Jordan nakon što je više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u izraelskom granatiranju predgrađa Gaze Sheaije, u najkrvavijem danu tokom 13-dnevne ofenzive.

Izraelski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Ron Prosor rekao je novinarima da izraelski vojnik nije zarobljen, odbacujući tako objavu na televiziji da je u pojasu Gaze Hamas tokom borbi zarobio izraelskog vojnika.

NA VRH

Podijeli članak na