Vijeće sigurnosti danas usvaja rezoluciju za malezijski avion MH 17

Prema navodima diplomatskih izvora

Onasa

 


Vijeće sigurnosti UN-a danas treba da usvoji rezoluciju u kojoj će tražiti od proruskih aktivista na istoku Ukrajine da obezbijede slobodan pristup mjestu gde se srušio malezijski avion s 298 putnika, navode diplomatski izvori u sjedištu UN-a u New Yorku.
        
U tekstu rezolucije koji je napisala Australija uz podršku Francuske, pozivaju se "sve zemlje i protagonisti u regionu", među kojima i Rusija, da "u potpunosti sarađuju u međunarodnoj, sveobuhvatnoj, temeljnoj i nezavisnoj istrazi" o padu aviona.
        
Zahtijeva se i da se "odmah obustave sve vojne aktivnosti, uključujući i aktivnosti naoružanih grupa (proruskih aktivista) na mjestu pada aviona, kako bi se olakšala istraga".
        
U tekstu se "najžešće moguće osuđuje napad koji je doveo do obaranja aviona" i traži da počinioci za to snose odgovornost.
        
U padu aviona, u kome su pretežno bili holandski državljani, poginulo je 28 australijskih državljana.
        
Rezolucija "zahtijeva da oružane grupe koje kontrolišu mjesto nesreće, istražiteljima obezbijede potpuni, neograničen i bezbjedan pristup".
        
U tekstu se poziva da "sve zemlje i protagoniti u regionu u potpunosti sarađuju u međunarodnoj istrazi i da ulože napore kako bi se otkrili i sudski gonili krivci".
        
Australija je tekst rezolucije sinoć predala ostalim članicama Vijeće sigurnosti na razmatranje.
        
Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin izjavio je novinarima da tekst sadrži "određene dvosmislenosti" i da ne garantuje da će istraga biti "zaista međunarodna i nezavisna".
        
Vijeće sigurnosti UN-a pozvao je u petak na "potpunu, temeljnu i nezavisnu međunarodnu istragu" o padu malezijskog aviona.
        
SAD su jasno stavile do znanja da su proruski aktivisti odgovorni za pad i da su imali rusku podršku.
        
Avion s 298 ljudi je u četvrtak 17. jula, kako se vjeruje, oboren raketom zemlja-vazduh iznad područja gdje su se protekle nedjelje vodile žestoke borbe između proruskih aktivista i snaga ukrajinskih vlasti.

NA VRH

Podijeli članak na