GLOBUS

Šef policije u Tianjinu pod istragom zbog korupcije

Treći je visoki zvaničnik iz snaga reda u velikoj lučkoj metropoli koji je pod istragom zbog sličnih djela

Fena

21.7.2014

 

Šef policije u Tianjinu je pod istragom zbog korupcije i treći je visoki zvaničnik iz snaga reda u velikoj lučkoj metropoli koji je pod istragom zbog sličnih djela, saopćila je Kineska komunistička partija.

Wu Changshun, 60-godišnji direktor Ureda za javnu sigurnost grada, predmet je istrage zbog "teškog kršenja discipline", objavila je u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici Centralna komisija za kontrolu discipline Kineske komunističke partije.

Termin "kršenje discipline" obično određuje korupciju, protiv koje je rukovodstvo partije i države pokrenulo prošle godine kampanju koja se završila smjenjivanjima i spaktakularnim suđenjima.

Wu Changshun je bio također potpredsjednik Političke konsultativne konferencije kineskog naroda u Tianjinu, koja je reprezentativna instanca pod kontrolom Komunističke partije.

Interna policija Kineske komunističke partije ima skoro neograničene ovlasti i može saslušavati svakog osumnjičenog na nekom tajnom mjestu bez ikakvog kontakta sa spoljnim svijetom u toku šest mjeseci.

Prethodni šef policije u Tianjinu Song Pingshun izvršio je samoubistvo u junu 2007. godine kada je nakon provedene sudske istrage optužen za korupciju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.