GLOBUS

Iran razrijedio zalihe obogaćenog urana za 20 posto

Prema izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju

Fena

22.7.2014


Iran je u potpunosti razrijedio svoje problematične zalihe urana obogaćenog za 20 posto i tako ispunio obaveze preuzete privremenim sporazumom s velikim silama u novembru, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)

IAEA, zadužena da provjerava da li Teheran poštuje svoj ugovor, svaki mjesec provjerava stanje na licu mjesta. Posljednji dokument je objavljen kada su grupa 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemčaka) i Iran dogovorili u petak navečer da će produžiti razgovore koji imaju za cilj okončanje desetogodišnjeg sukoba oko nuklearnog programa islamske republike.

Iako dvije strane nisu uspjele da postignu globalni sporazum, odredile su sastanak za 20. juli i ocijenile da napredak ostvaren proteklih mjeseci predstavlja ohrabrujuću bazu za postizanje dogovora.

Novi datum pregovora je 24. novembar.

U skladu sa zajedničkim akcionim planom postignutim u Ženevi, Iran je razrijedio polovinu svojih zaliha urana obogaćenog 20 posto na uran obogaćen pet posto. Ostatak je pretvoren u oksid urana.

Iran više nije proizveo srednje obogaćeni uran otkako je plan stupio na snagu, saopćila je agencija UN-a u Beču.

Postupak obogaćivanja za 20 posto tehnički je sličan onome koji omogućava obogaćivanje do nivoa neophodnog za proizvodnju atomske bombe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.