GLOBUS

Pogledajte kako je Amanpour šokirala izraelsku ministricu: Zašto bombadirate bolnice u Gazi?

Zračni napadi se nastavljaju nesmanjenom žestinom, povećava se broj mrtvih i ranjenih

Redakcija

22.7.2014


Neočekivana i vrlo direktna pitanja izraelskoj ministrici pravde Tzipi Livni postavila je Christiane Amanpour, poznata CNN-ova reporterka.

Izraelsku ministricu najviše je šokiralo, a po izrazu lica i zbunilo pitanje zašto Izrael bombarduje bolnice u Gazi.

Tokom razgovora koji je Amanpour vodila s Livni, CNN-ova reporterka postavljala je krajnje direktna pitanja.

"Zar nije došlo vrijeme da Izrael prestane s napadima na Gazu nakon što je tokom samo dvije sedmice napada ubijeno više od 500 Palestinaca, uglavnom civila, žena i djece?, bilo je jedno od pitanja na koje je Livni dala sljedeći odgovor:  

"Niste samo vi oni koji žele primirje i mi to želimo. Sada pokušavamo da ubijedimo Hamas da je primirje najbolje rješenje".

 

 

 

 

No, Amanpour po svemu sudeći nezadovoljna ovim odgovorom, podsjetila je ministricu da je u izraelskim napadima na Gazu ubijeno preko 500 Palestinaca dok je istovremeno ubijeno 20 Izraelaca.

"Otkud tolika neproporcionalnost i kako da se skoro sličan omjer ponavlja u svim dosadašnjim izraelskim napadima na Gazu?", bilo je sljedeće pitanje. Uslijedio je ministricin odgovor.

"Mi pokušavamo da izbjegnemo civile kao metu. Zato Izrael traži od Palestinaca da napuste neka mjesta u Gazi, ali im Hamas naređuje da ostanu. I onda na kraju imamo slike ubijenih civila", rekla je Livni.

Sljedeće pitanje Amanpour je totalno zbunilo izraelsku ministricu, a to se dalo vidjeti i po nemuštom odgovoru.

"Zašto izraelska vojska bombarduje bolnice u Gazi, odnosno četiri bolnice, one nisu vojna meta?", pitala je Amanpour.

"Ne znam to, to se mora ispitati, nemam odgovor na to. Ispitujemo činjenice o tome", pomalo zbunjeno je odgovorila izraelska ministrica Livni.

 

Izraelski zračni napadi na Gazu se nastavljaju. U utorak ujutro meta su bile džamije, sportski stadion, kuća preminulog šefa vojnog krila Hamasa te još 70 meta.

Zračni udari doveli su do velikih eksplozija koje su noćno nebo iznad napaćene Gaze obojile u narandžasto. Gazom su odjekivali strašni zvuci granatiranja i eksplozije i to svakih nekoliko sekundi, a najjači udari izvedeni su prije jutarnjeg namaza.

Glasnogovornik policije u Gazi Ayman Batniji potvrdio je da su Izraleci granatirali više od 70 ciljeva u Pojasu Gaze.

U napadima je poginulo 17 osoba. Naume, u granatiranju jedne stambene zgrade poginulo je 11 osoba, među kojima i petero djece.

Također, u napadima u zoru troje ljudi je ubijeno u gradu Rafahu, a troje u središnjem Pojasu Gaze.

Batniji je naveo da je tenkovskim granatama oštećeno nekoliko kuća, a spaljeno 19 ribarskih brodova.

Do sada je u Gazi poginulo 583 Palestinaca, a najmanje 3.600 ih je ranjeno. Prema procjenama UN-a 80 posto ubijenih su civili, među kojima je najmanje 120 djece, objavio je CNN.

Također, od početka napada na Gazu stradalo je 27 izraelskih vojnika i dva civila.

Podsjetimo, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i američki državni sekretar John Kerry stigli su u Kairo, a cilj je podstaći inicijativu za okončanje sukoba Izraela i Hamasa.

Oni će danas održati sastanak u Jeruzalemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.