GLOBUS

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo rezoluciju o malezijskom avionu

Rusija nije iskoristila pravo veta

Onasa

22.7.2014

 


Vijeće sigurnosti UN-a usvojio je sinoć jednoglasno rezoluciju kojom se poziva na međunarodnu istragu uzroka rušenja malezijskog aviona na istoku Ukrajine i prekid borbenih dejstava oko mjesta nesreće.
        
Ministrica vanjskih poslova Australije, zemlje predlagača rezolucije, Julia BiSHop, izrazila je uoči početka sjednice Vijeća sigurnosti nadu da će dokument biti usvojen jednoglasno.
        
Od 298 ljudi koji su poginuli prilikom obaranja aviona na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, 17. jula, 37 su bili državljani Australije, a 193 žrtve bile su Holanđani.
        
Australija je tekst rezolucije, u čijem je sastavljanju učestvovala i Francuska, u nedjelju uveče podijelila ostalim članicama Savjeta bezbjednosti na razmatranje.
        
Zapadne diplomate su prije sastanka vršile snažan pritisak na Rusiju da i ona glasa za rezoluciju, pošto je svojim pravom veta mogla da spriječi njeno usvajanje.
        
Ruski ambasador Vitalij Čurkin prije sjednice je odagnao ta strahovanja, najavivši da će i ruska strana podržati rezoluciju, iako je prethodno ocijenio da njen tekst sadrži "određene dvosmislenosti" i da ne garantuje da će istraga biti "zaista međunarodna i nezavisna".
        
U tekstu rezolucije pozivaju se "sve zemlje i akteri u regionu", među kojima i Rusija, da "u potpunosti sarađuju u međunarodnoj, sveobuhvatnoj, temeljnoj i nezavisnoj istrazi" o rušenju aviona.
        
Zahtijeva se i da se "odmah obustave sve vojne aktivnosti, uključujući i aktivnosti naoružanih grupa na mjestu pada aviona, kako bi se olakšala istraga".
        
U tekstu se "najoštrije osuđuje napad koji je doveo do obaranja aviona" i zahtijeva da počinioci za to snose odgovornost.
        
Rezolucija "zahtijeva da oružane grupe koje kontrolišu mjesto nesreće, istražiteljima obezbijede potpuni, neograničen i bezbjedan pristup".
        
Avion Malaysia Airlinesa srušio se u četvrtak popodne u Donjecku oblast u istočnoj Ukrajini, nakon što je, kako se vjeruje, pogođen raketom zemlja-zrak. U avionu je bilo 298 ljudi, koji su svi poginuli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.