GLOBUS

Kerry i Ban Ki-moon u diplomatskoj ofanzivi: Nasilje mora prestati odmah

SAD šalju 47 miliona dolara pomoći

Fena

22.7.2014



Diplomatski napori da se izdejstvuje primirje u Gazi pojačani su sastankom u Kairu generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona i državnog sekretara SAD Johna Kerrya.

Kerry je sinoć doputovao u egipatski glavni grad da se pridruži naporima na obnavljanju primirja uspostavljenog novembra 2012., nakon osmodnevne izraelske ofanzive na pojas Gaze.

On je sada, poslije dvije nedjelje sukoba, u kome je poginulo 600 Palestinaca i 29 Izraelaca izrazio zabrinutost za palestinske žrtve ali je podržao izraelsku "odgovarajuću i legitimnu" vojnu operaciju, kako je rekao.

Najavio je i da SAD šalju 47 miliona dolara u pojas Gaze za ublažavanje humanitarne krize.

Očekuje se da će Kerry ostati u Kairu najmanje do srijede i danas će se sastati s visokim egipatskim zvaničnicima.

- Radit ćemo da vidimo da li postoji neki put, ne samo da se stigne do prekida vatre neke vrste, već da se diskutira o gorućim problemima - rekao je Kerry na početku sastanka sa šefom UN-a, koji kasnije danas dolazi u Izrael i na palestinske teritorije.

Kerry je apelirao na Hamas da "donese odluku da poštedi nevine civile", a taj poziv je uputio i šef Arapske lige Nabil al Arabi, koji je rekao da bi ta organizacija trebalo da prihvati egipatski prijedlog za okončanje sukoba.

Hamas je taj predlog odbio prošle nedjelje, insistirajući na ukidanju izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze. Ban je ponovio poziv na bezuvjetni prekid vatre.

On je rekao da poštuje pravo Izraela da se brani protiv Hamasa, ali je ocijenio da bi restrikcije prema Gazi trebalo ukinuti kako se ljudi ne bi upuštali u ovu vrstu nasilja, kao načina da izraze svoje patnje, prenio je BBC.

Kerry se nada međunarodnoj podršci u nastojanjima da se uspostavi prekid vatre u sukobu koji traje od 8. jula, ali kaže da su razlike između Hamasa i Izraela jako duboke i mora se pronaći dugotrajno rešenje, navodi Associated Press.

Predsjednik SAD Barack Obama u pondjeljak je ponovio svoje uvjerenje da Izrael ima pravo da se brani protiv baražne vatre od preko 1.500 raketa koje je Hamas ispalio na Izrael ali je izrazio zabrinutost za civilne žrtve.

On je ocijenio da je u vojnoj operaciji na Gazu već pričinjena "značajna šteta" mreži tunela Hamasa, skloništima i drugoj infrastruktiri i istakao potrebu za prekidom vatre.

Kerryjevi savjetnici upozorili su da će postizanje hitnog i dugotrajnog prekida vatre biti teško ali su rekli da se nadaju napretku u narednih nekoliko dana da se osigura bar privremena pauza u krvoproliću.

Ban je izrazio razočarenje što devet mjeseci pregovora između Izraela i Palestinaca, kojima su posredovale SAD nije dalo bolje rezlutate. Ti pregovori su propali krajem aprila jer ni jedna strana nije bila spremna na velike koncesije.

- Nasilje mora prestati i mora prestati sada - rekao je Ban novinarima.

Za sada nije jasno šta će Izrael i Hamas zahtijevati za povratak na primrje ali su zvanični SAD najavili da se razgovara o otvaranju graničnih prijelaza iz Gaze.

Kerry se danas sastaje, kako se očekuje, s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, šefom diplomatije Samehom Šukrijem i Arpaske lige Navilom el Arabijem.

U ovom trenutku sukob u Gazi otašao je dalje nego u prethodnoj izraelskoj ofanzivi 2012., a odnosi Hamasa s Egiptom, koji je tada posredovao prekidu vatre, pogoršani su od zbacivanja predsjednika Muhamada Morsija iz Muslimanske braće bliske hamasovcima.

Uprkos diplomatskim naporima da se riješi pitanje ovog sukoba i uspostavi primirje, Izrael je od jutros pogodio 70 meta u Gazi. Ubijeno je sedmoro Palestinaca, među kojima i pet članova jedne porodice, prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.