GLOBUS

Američki avioprevoznici otkazali sve letove za Tel Aviv

Kompanije žele obezbijediti sigurnost za putnike

Fena

22.7.2014


Američka administracija za civilnu avijaciju (FAA) otkazala je sve letove za izraelski aerodrom Ben Gurion. FAA je objavila u 12.15 sati po lokalnom vremenu da je američkim aviokompanijama zabranjeno da lete prema Tel Avivu u periodu od 24 sata, prenosi BBC.

Američke avikompanije Delta, United i US Airways potvrdile su prekid letova prema Izraelu. Delta je saopćila da je učinila to "kako bi obezbijedila sigurnost svih naših klijenata i službenika". Potez je uslijedio u jeku povećanih mjera sigurnosti na letovima iznad zona sukoba. Delta je saopćila da je let od New Yorka do Tel Aviva preusmjeren u utorak prema Parizu nakon što je izraelska policija potvrdila da je raketa pala u blizini aerodroma.

Prekid letova uslijedio je manje od sedmicu nakon što je Izrael pokrenuo kopnenu operaciju u pojasu Gaze i dok su avikompanije širom svijeta počele da razmišljaju o promjenama svojih ruta i preusmjeravanja letova iznad zona sukoba nakon pada aviona Malaysia Airlines na letu MH17 u istočnoj Ukrajini.

Izgleda, ipak, da je suspenzija letova ograničena na američke avikompanije. British Airways navodi u reakciji objavljenoj na Twitteru: "Pomno pratimo situaciju. Naši letovi trenutno se odvijaju prema ranije planiranim rutama".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.