GLOBUS

Palestinci traže istragu napada, broj žrtava se povećava

Napadi traju već treću sedmicu

(J. Be.)

23.7.2014


Najmanje deset Palestinaca i dva izraelska vojnika poginula su u Gazi u noći s utorka na srijedu, dok raste bijes Palestinaca koji optužuju Izrael da je prekršio sve međunarodne i moralne zakone što "nikada neće zaboraviti i oprostiti".

Broj žrtava šesnaestog dana izraelske ofanzive porastao je na 639, a ranjenih je 4.000, izvijestilo je ministarstvo zdravstva u Gazi.

Od početka napada 8. jula poginulo je 29 izraelskih vojnika, objavila je izraelska vojska.

Više od 118.000 ljudi izbjeglo je iz svojih domova u toj gusto naseljenoj palestinskoj enklavi i našlo utočište u UN-ovim kampovima.

Izraelske snage "prekršile su sve međunarodne zakone i ljudski moral", rekao je kasno navečer u utorak palestinski predsjednik Mahmud Abas, u vrijeme dok međunarodni napori za uspostavom primirja daju malo rezultata.

Abas je izrazio bijes Palestinaca nakon višednevnih bezuspješnih razgovora u Egiptu, Turskoj i Kataru gdje je pokušavao postići primirje između Izraela i Hamasa, islamističkog pokreta koji upravlja Pojasom Gaze.

- Puni smo bijesa, nikad nećemo zaboraviti i oprostiti - upozorio je Abas na početku hitne sjednice vlade u Ramali na Zapadnoj obali.

- Našem narodu ne preostaje ništa drugo nego da se moli Bogu. Nitko na ovome svijetu neće živjeti u miru i stabilnosti sve dok ih ne budu imali djeca u Jeruzalemu, Gazi i na Zapadnoj obali - istaknuo je Abas.

 

 

Palestinci od UN-a zatražili istragu povreda ljudskog i humanitarnog prava

 

Palestinci su od Ujedinjenih naroda zatražili istragu svih povreda ljudskog i humanitarnog prava počinjenih tokom izraelskih napada na Pojas Gaze a Jordan je u Vijeću sigurnosti UN-a predložio donošenje rezolucije kojom se poziva na trenutačni prekid sukoba između Izraela i Palestinaca te povlačenje izraelskih snaga.

Palestinski prijedlog rezolucije kojom se nalaže hitna neovisna međunarodna istraga zločina upućen je UN-ovu vijeću za ljudska prava u Ženevi na raspravu u srijedu a podržali su ga Egipat i Pakistan, prenosi index.hr.

Izrael je 8. srpnja započeo zračne napade na Pojas Gaze a u četvrtak je započeo kopnenu ofenzivu kako bi zaustavio raketne napade Hamasa na Izrael s toga područja.

Oko 600 Palestinaca, uglavnom civila, te 29 Izraelaca, od kojih je 27 vojnika, poginulo je u tim napadima koji traju već treću sedmicu.

U jordansko-egipatskom prijedlogu rezolucije upućenom Vijeću sigurnosti osuđuje se "svo nasilje i neprijateljstva protiv civila i sva djela terorizma" te se izražava duboka zabrinutost teškim stradanjima palestinskih civila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.