GLOBUS

Riad Maliki optužio Izrael za zločin protiv čovječnosti

PALESTINSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Fena

23.7.2014

 

Palestinski ministar vanjskih poslova optužio je u srijedu Izrael na vanrednoj sjednici UN-ovog Vijeća za ljudska prava u Ženevi da je u Gazi počinio zločin protiv čovječnosti i zatražio međunarodnu istragu.

- Izrael upravo vrši užasne zločine, uništava stambene četvrti. Ovo što radi Izrael je zločin protiv čovječnosti, a krši i Ženevske konvencije - izjavio je ministar Riad Maliki kojem su brojni ambasadori aplaudirali.

- Izrael, okupatorska sila, već 16 dana gađa djecu, žene, starije ljude i lišava ih prava na život svojim napadima - dodao je on.

- Izrael potpuno uništava stambene četvrti i do sada je uništio 2.500 kuća. Infrastruktura je uništena. Izraelske snage gađaju medicinske centre u Gazi - kazao je on naglasivši da bi "Izrael trebalo da položi račun za svoje zločine".

Izraelski predstavnik u Vijeću Eviatar Manor optužio je Hamas za "ratne zločine ispaljivanja raketa na civile, gradnju tunela radi napadanja sela i sakrivanje municije u školama".

- Hamas snosi svu odgovornost za žrtve u Gazi i Abas bi trebalo da raspusti svoju vladu da bi pokazao volju za uspostavljanje mira -  kazao je on.

Vijeće za ljudska prava održava vanrednu sjednicu kako bi razmotrilo nacrt rezolucije koju su prezentirali Palestinci zatraživši međunarodnu istragu o izraelskoj ofanzivi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.