GLOBUS

Ukrajina priprema sankcije za Ruse koji podržavaju pobunjenike

Arsenij Jacenjuk izjavio

Fena

23.7.2014



Ukrajinska vlada je odlučila da formira međuministarski odbor koji će pripremiti sankcije protiv Rusije i ruskih građana koji podržavaju "teroriste i separatiste u Ukrajini", izjavio je u srijedu premijer Arsenij Jacenjuk.

Ovaj odbor, u kojem će biti predstavnici ministarstava vanjskih poslova i ekonomije, načinit će "listu ruskih preduzeća koja financiraju, direktno ili indirektno, teroriste i separatiste koji su podržali pripajanje Krima Rusiji", kazao je Jacenjuk prilikom otvaranja sjednice vijeća ministara.

Ukrajina će preduzeti individualne sankcije "protiv fizičkih osoba, ruskih zvaničnika, koji ugrožavaju teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine" i sankcije "protiv preduzeća i pravnih subjekata koji direktno ili indirektno podržavaju teroriste i njihovi su saučesnici".

Ukrajina smatra, kazao je Jacenjuk da je "Rusija direktno umiješana u financiranje terorista na ukrajinskom teritoriju, u isporuku oružja i obučenih agenata teroristima, koji vrše zločine protiv čovječnosti" u Ukrajini.

Kijev optužuje Moskvu da stoji iza oružane proruske pobune na istoku Ukrajine u kojoj je bilo oko 1.000 mrtvih, kao i iza pada malezijskog aviona u kojem je stradalo 298 putnika a koji je srušila 17. jula raketa ispaljena iz zone pod kontrolom pobunjenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.