GLOBUS

Upozorenje Izraelu na moguće ratne zločine u Gazi

Vodeća zvaničnica UN-a za ljudska prava osudila vojne akcije

Fena

23.7.2014

 

Vodeća zvaničnica UN-a za ljudska prava u srijedu je osudila izraelske vojne akcije u pojasu Gaze, rekavši kako je moguće da su počinjeni ratni zločini.  

Navi Pillay izjavila je na vanrednoj sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi da u izraelskoj vojnoj ofanzivi nije učinjeno dovoljno da se zaštite civili, prenosi BBC.

Ona je također optužila Hamas za "neselektivne napade" na Izrael.

Izrael je pokrenuo ofanzivu 8. jula s deklariranim ciljem zaustavljanja raketne vatre iz Gaze.

- Izgleda da postoji snažna mogućnost da su prekršeni međunarodni zakoni na način koji bi mogao prerasti u ratne zločine - izjavila je Pillay.

Malo je, međutim, vjerovatno da će Izrael, koji tvrdi da je Vijeće za ljudskla prava pristrasno, sarađivati s bilo kojim istražnim timom koji je ovlastio UN.

Izraelska ministrica pravde Tzipi Livni opisala je Vijeće UN-a za ljudska prava kao "antiizraelsko tijelo".

Govoreći o izraelskom napadu od 16. jula u kojem su ubijena djeca koja su se igrala na plaži u Gazi, Pillay je izjavila da je "nepoštovanje međunarodnog humanitarnog prava i prava na život u tom slučaju bilo šokirajuće evidentno".

Ona je također osudila raketne napade iz  Gaze na Izrael.

- Principi distinkcije i predostrožnosti očigledno nisu poštovani tokom tih neselektivnih napada na civilna područja od Hamasa i drugih naoružanih palestinskih grupa - poručila je ona Vijeću UN-a za ljudska prava.

Uprkos osudi Hamasovih napada na Izrael, Pillay je jasno stavila do znanja da smatra izraelske akcije u Gazi kao neproporcionalne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.