GLOBUS

Pronađena jedna crna kutija alžirskog aviona, raspao se pri udaru o tlo

Nema preživjelih

(J. Be:)

25.7.2014

 


Francuski predsjednik izjavio je danas da niko nije preživio pad aviona kompanije "Air Algera" u Maliju, u kojem je bilo 110 putnika i šest članova posade.

Holand je saopštio da je pronađena jedna crna kutija, nakon što su na mjesto pada aviona stigli francuski vojnici.

U avionu je bio 51. francuski državljanin. Francuski zvaničnici odbacili su ranije mogućnost da je avion napadnut i rekli da su loši vremenski uslovi vjerovatni uzrok pada.

Francuski predsjednik izrazio je solidarnost sa prijateljima i porodicama nastradalih.

 

 

Avion se raspao se pri udaru o tlo


Loši vremenski uslovi vjerovatno su uzrokovali pad aviona "Air Algera" sa 116 ljudi u Maliju, izjavili su danas francuski zvaničnici.

Istražioci su na licu mjesta zaključili da se avion raspao kada je udario u zemlju, što sugeriše da nije bilo napada, rekli su zvaničnici.

- Avion je uništen u trenutku kada je pao. Smatramo da se avion srušio zbog vremenskih uslova. Nijedna teorije ne može se isključiti u ovom trenutku, ali ova teorija je najvjerovatnija - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazenev radiju "RTL".

Ministar saobraćaja Frederik Kuvilije rekao je da jak miris goriva na mjestu pada aviona i činjenica da su ostaci rasuti na relatvno malom području sugerišu da je uzrok pada vrijeme, tehnički problem ili kombinacija tih faktora.

- Od početka isključujemo bilo kakav napad sa tla - rekao je Kuvilije televiziji "Frans 2".

Kontrola leta izgubila je kontakt sa avionom juče rano ujutru, nakon što su piloti poslali izvještaj o snažnoj oluji.

Avion tipa "Mekdonel Daglas MD-83" bio je iznajmljen za čarter let od španske kompanije "Svifter", a letio je iz Burkine Faso u Alžir.

 


Pronađeni ostaci srušenog alžirskog aviona

 

Olupina aviona kompanije Air Algerie u kojem je bilo 116 putnika pronađena je na sjeveroistoku Malija, nakon što se avion srušio.


Francuska je u petak saopćila da je poslala vojnu jedinicu koja bi trebala osigurati mjesto nesreće alžirskog aviona u kojem je bilo 110 putnika i 6 članova posade, a ostaci su mu pronađeni u Maliju, u blizini granice s Burkinom Faso.

Avion, u kojem je bio 51 francuski državljanin, jasno je identificiran uprkos tome što se raspao, kaže se u saopćenju iz ureda francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, prenosi index.hr.

- Francuska vojna jedinica poslana je da osigura mjesto i prikupi prve informacije - dodaje se u priopćenju.

 

Agencija Reuters prenosi da je olupina aviona primijećena na području između dva grada na sjeveroistoku Malija, Aguelhoka i Kidala.

 

"Upravo sam obaviješten da je olupina pronađena između Aguelhoca i Kidala", rekao je Keita na sastanku s političkim i vjerskim čelnicima, te predstavnicima civilnog društva u Bamaku. Nije otkrio nikakve daljnje pojedinosti, prenosi Reuters.

 

Jedan humanitarni radnik iz Malija koji je tražio da ostane anoniman, rekao je ranije da je njegova organizacija primila više poziva od stanovnika sela Tesalita i Tinzavetena u pokrajini Kidal, koji su rekli da su čuli snažnu eksploziju.

 

Na području gdje je posljednji put zabilježen signal nestalog aviona snimljena je jaka pješčana oluja, za koju se sumnja da je bila uzrokom skretanja aviona s planirane rute.

 

Potsjetimo da je avion Air Algeria nestao jučer 50 minuta nakon polijetanja iz Burkine Faso.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.