GLOBUS

U izrelskom napadu na Gazu ubijeni zaposlenici UN-a

Broj poginulih premašio 800

(J. Be.)

25.7.2014

 


Radnici Ujedinjenih naroda poginuli su u izraelskome napadu na školu u Pojasu Gaze, objavio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je "snažno osudio" taj napad.

- Mnogo je mrtvih, među kojima su i žene i djeca, kao i zaposlenici UN-a - rekao je Ban u priopćenju izdanome u New Yorku.

Ban je rekao kako je "zgroženi" tim napadom, "okolnosti kojega još nisu sasvim jasne".

On je još jednom "sve strane u sukobu pozvao da poštuju svoje obveze po međunarodnome humanitarnom pravu, da poštuju civile, nepovredivost objekata UN-a te obveze prema humanitarnim radnicima."

Sjedinjene Države "tužne" su zbog bombardiranja UN-ove škole u Gazi. Poginulo je najmanje 15 osoba.

"Duboko smo žalosni i zabrinuti zbog toga tragičnog događaja", rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki u Kairu u kojem državni tajnik John Kerry pokušava pregovorima postići prekid vatre.

"Ponovno pozivamo sve strane da udvostruče napore da spase civile", dodala je.

Psaki nije izravno za taj napad okrivila Izrael, a u komentaru o Hamasu, palestinskome pokretu koji nadzire Pojas Gaze osudila je čuvanje oružja u zgradama u kojima je UN. "Sve strane pozivamo da poštuju život civila te međunarodno humanitarno pravo", rekla je.


Broj poginulih u izraelskim udarima na Pojas Gaze premašio je 800 pošto je u najnovijem napadu na grad Kan Junis poginula najmanje jedna osoba, saopćili su ljekarski izvori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.