GLOBUS

Ko skriva istinu?

Odgovornost za obaranje aviona iznad Ukrajine

Srna

25.7.2014

 

SAD još uvijek ne znaju koja strana je ispalila projektil koji je oborio malezijski avion iznad Ukrajine, priznala je portparolka State  Departmenta Mary Harf na brifingu za novinare.

Washington još nije objavio podatke američke zrakoplovno -obavještajne službe, a u State Departmentu pojašnjavaju da će to uraditi "kada bude neophodno".

SAD, ipak, odgovornost za tragediju i pad aviona pripisuju pobunjenicima na istoku Ukrajine i Rusiji.

Istovremeno, šef Delegacije EU u Moskvi Vigaudas Ušackas saopštava da je Unija dobila podatke Ministarstva odbrane Ruske Federacije o nesreći malezijskog "Boeinga" na istoku Ukrajine i da se sada analiziraju.

On ističe da je neophodan puni pristup svim informacijama i mjestu nesreće, kako bi nezavisni i profesionalni stručnjaci mogli da utvrde sve činjenice.

Rusko Ministarstvio odbrane 21. jula saopštilo je da je malezijski avion nakon preleta teritorije Donetska odstupio od planirane trase za 14 kilometara.

Osim toga, kako su pokazali satelitski snimci, na udaljenosti od pet kilometara od "Boeinga" letio je ukrajinski "Su-25", naveli su ruski vojni izvori.

Kijevske vlasti, međutim, tvrde da se "Boeing" tokom leta zračnim prostorom Ukrajine nalazio u granicama utvrđene trase.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.