GLOBUS

Iran potvrdio hapšenje dopisnika Washington Posta i njegove supruge

Ministar pravosuđa u Teheranu

Fena

25.7.2014

 


Ministar pravosuđa u Teheranu Gholamhossein Esmaili potvrdio je u petak da su uhapšeni dopisnik Washington Posta i njegova supruga, također novinarka, javila je državna agencija Irna.

- U fazi smo istrage. Mislim da ćemo moći dati informacije nakon tehničkih ispitivanja i saslušanja - izjavio je Esmaili ne precizirajući koji su razlozi hapšenja.

Washingtoin Post je objavio u četvrtak da raspolaže "vjerodostojnim informacijama" prema kojim je njihov dopisnik u Teheranu Jason Rezaian, iransko-američki državljanin, i njegova supruga Yeganeh, kao i dva fotoreportera, uhapšeni u utorak navečer.

Tridesetosmogodišnji Jason Rezaian, koji radi u Teheranu od 2012. godine, ima američko i iransko državljanstvo. Vlasti u Teheranu ne priznaju dvojno državljanstvo.

Njegova supruga je Iranka i predala je zahtjev za stalni boravak u SAD-u. Ona radi kao dopisnik The Nationala, novina kojim je sjedište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavio je Washington Post.

- Snage sigurnosti imaju potpunu kontrolu u zemlji i prate aktivnosti neprijatelja -  dodao je Esamili.

- One neće dozvoliti da naša zemlja postane teren za aktivnosti neprijatelja i njihovih agenata - dodao je Esmaili.

Odbor za zaštitu novinara, sa sjedištem u New Yorku, zatražio je hitno oslobađanje četiri novinara.

SAD i Iran su prekinuli diplomatske odnose poslije islamske revolucije 1979. godine, a njihovi odnosi su i dalje napeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.