GLOBUS

Izrael: Primirje ili šira operacija

Od početka sukoba u Gazi ubijeno 808 Palestinaca

Fena

25.7.2014

 

Izraelski kabinet za sigurnost sastaje se danas da razmotri primirje u sukobu s radikalnim palestinskim pokretom Hamas ili proširenje operacija u Gazi.

Sastanak kabineta za sigurnost bit će održan iza zatvornih vrata, rekao je jedan vojni zvaničnik, a kancelarija premijera Benjamina Netanyahua zasad nije komentirala sastanak.

Izraelski avioni gađali su jutros 30-tak kuća u pojasu Gaze i ubili jednog od vođa ekstremističke grupe Islamski džihad i dvojicu njegovih sinova, dok su kopnenne trupe i pripadnici Hamasa na tlu vodili žestoke borbe, saopćili su palestinski zvaničnici.

Izraelska vojska je potvrdila da je gađano više desetina meta, među kojima je i komandni štab Hamasa.

Prema palestinskim izvorima, u Gazi je od početka sukoba 8. jula ubijeno 808 Palestinaca, od kojih je jučer nastradalo 115.

Od početka kopnene ofanzive 17. jula poginula su 32 izraelska vojnika, dok su u Izraelu poginula dva civila i jedan radnik s Tajlanda.

Sukob bi mogao da se proširi i na Zapadnu obalu, koja nije pod kontrolom Hamasa već umerenog Fataha, pošto je sinoć na toj teritoriji u okršaju Palestinaca i izraelskih snaga stradala jedna osoba.

Izraelska policija saopćila je da su hiljade pripadnika sigurnosnih snaga razmještene oko jerusalemskog Starog grada zbog mogućeg palestinskog protesta.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je danas otvaranje humanitarnog koridora u Pojasu Gaze kako bi se omogućila evakuacija povrijeđenih i dopremanje lijekova.

Prema navodima UN-a, četiri bolnice, 12 klinika i jedan centar za hendikepirane osobe oštećeno je od početka izraelske ofanzive na Pojas Gaze 8. jula.

- Koridor bi trebalo da osigura bezbjedno prevoženje povrijeđenih prema izlasku iz Pojasa Gaze gdje bi primili ljekarsku pomoć - navodi se u saopćenju.

Napori SAD da se okonča sukob između Izraela i Hamasa fokusirani su na uspostavljanje najpre jednonedjeljnog humanitarnog prekida vatre tokom koga bi se vodili intenzivni pregovori o blokadi Pojasa Gaze i drugim nesporazumima.

Državni sekretarr SAD John Kerry, generalni sekretar Ban Ki-moon i britanski šef diplomatije Philippe Hammond bili su u Kairu u četvrtak da pokušuju da predstave plan, rekle su arapske i zapadne diplomate na koje se pozivaju strane agencije.

- Potrebno je još da radimo. Ja svakako imam posla večeras - rekao je Kerry kasno sinoć na početku sastanka s Banom, trećeg ove nedjelje dok obojica putuju po regionu.

Humanitarno primirje bi omogućilo Hamasu koji vlada Gazom da spasi obraz nakon što je prošle nedjelje odbacio egipatsku inicijativu za najpre trajni prekid vatre, a potom pregovore.

Zapadni i palestinski zvaničnici kažu da kada se humantarni prekid vatre učvrsti, delegacije Izraela i Hamasa bi doputovale u Kairo, koji već po tradiciji posreduje u sukobima između dvije strane, kako bi vodili indirektne pregovore, u nastojanju da se postigne dugotrajno zatišje.

Uži sastav izraelske vlade, zadužen za sigurnost, sastat će se danas, kako se očekuje, da o tome diskutira, javio je lokalni radio.

- Ako Hamas prihvati američki prijedlog nije nemoguće da bude izraelske odluke da to isto prihvati - rekao je jedan neimovani izraelski izvor.

Broj poginulih Palestinaca za više od dvije nedjelje sukoba premašio je u četvrtak 800, većinom cvila, dok je na izraelskoj strani poginulo 32 vojnika, dva izraelska civila i jedan radnik iz Tajladna.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa sekularnog Fataha, koji je potpisao pakt o pomirenju s rivalskim islamističkim Hamasom nakon sedmogodišnjeg jaza, podržao je zahtjeve hamasovaca da se okonča blokada Pojasa Gaze i oslobode neki palestinski zatvorenici.

Izrael je uveo blokadu Gaze, male enklave uz obalu Sredozemnog mora, još 2006. godine poslije otmice izraelskog vojnika Gilada Šliga.

Ta blokada je pojačana sredinom 2007. kada je Hams silom preuzo kontrolu nad Gazom od Fataha, a Egipat je također uveo blokadu.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je da bi prihvatio javne garacnije od međunarodnih sila da će se blokada okončati.

Olakšanje blokade na graničnim prijelazima bi zahtijevalo prisustvo predstavnika Palestinske uprave čije je sjedište na drugoj palestinskoj teritoriji na Zapadnoj obali.

Jedan zapadni diplomata rekao je da Velika Britanija nije ponudila garancije Hamasu koji SAD i Izrael smatraju terirističkom organizacijom.

- Ali ako se napravi humanitarna pauza bit će ozbiljnih pregovora - rekao je dipolomata o ponudi.

Zvaničnici Hamasa nisu odmah komentirali prijedlog Kerrya.

On u međuvremenu kontaktira sa zvaničnicima Katara, gdje lider Hamasa Kaled Mašal živi u egzilu, i s Turskom da pomognu kako bi se hamasovci ubijedili da prihvate prekid vatre.

Jedan zapadni diplomata je rekao da u ovom trenutku Izrael neće nikakve uvjete, a Hamas smatra da su uvjeti potrebni na osnovu ranijeg iskustva.

Egipat je za vrijeme predsjednika Muhameda Morsija iz Muslimanske braće posredovao prekidu vatre 2012. godine, obećavši olakšanje blokade.

Hamas tvrdi da je Izrael ublažio samo neke restrikcije, prenosi Beta.

Nakon zbacivanja Morsija njegov nasljednik Abdel Fatah al - Sisi nastojao je da izoluje Hamas optuživši tu organizaciju da podržava militalnte na Sinaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.