GLOBUS

Tripoli na rubu katastrofe: Gori rezervoar od šest miliona litara nafte

Poziv stanovništvu da napusti obližnje područje

Redakcija

28.7.2014

 

Veliki rezervoar s gorivom koji se zapalio kod Tripolija od pogotka raketom, danas ugrožava dio glavnog grada Libije.

Vlasti su pozvale stanovnike da napuste obližnje područje zbog straha od eksplozije "velikih dimenzija" i zatražile pomoć nekoliko zemalja koje su izrazile spremnost da pošalju vatrogasne avione.

 

Golemi požar mogao bi izazvati "humanitarnu i ekološku katastrofu", upozorila je libijska vlada, prenosi BBC.


Zvaničnici su pozvali sukobljene milicije da prekinu s vatrom kako bi omogućili vatrogascima da obave svoj posao.

 

Rezervoar koji gori od nedjelje, sadrži šest miliona litara goriva, a nalazi se na putu do aerodroma oko kojeg se više od dvije nedjelje bore rivalske milicije. U tim borbama je poginulo više od 97 ljudi, a 400 je ranjeno.

Fotograf agencije AFP je javio da su rakete i danas padale kod rezervoara koji gori, a stub gustog crnog dima diže se visoko, desetak kilometara od Tripolija.

 

 

Najveća opasnost bi bila da se zapale obližnji tankovi s gasom za domaćinstvo.

Mohamed al-Hrari, portparol Nacionalne naftne kompanije (NOC) je rekao da bi tada nastala "velika eksplozija koja bi izazvala štetu u radijusu od tri do pet kilometara".

 

Najveće nasilje u Libiji od svrgavanja Gaddafija

 

Francuska je u nedjelju pozvala sve svoje državljane da napuste Libiju, nakon što su to uradile mnoge zemlje da bi zaštitile svoje državljane od tamošnjeg porasta nasilja.

„Svi naši državljani su pozvani da što je prije moguće stupe u kontakt s francuskom ambasadom u Tripoliju“, navelo je u saopštenju Ministarstvo vanjskih poslova.

Reuters je naveo da u Libiji u posljednje dvije sedmice bukti nasilje, najgore od 2011. godine kada je svrgnut Muammar Gaddafi.

SAD su objavile da postoji realna opasnost po američku ambasadu u Libiji koja je zbog toga zatvorena, a osoblje prebačeno u Tunis.

Ovo je drugi put za nešto više od tri godine da je Washington zatvorio svoju ambasadu u Libiji, navodi AP.

Ambasada je prvi put zatvorena u februaru 2011. zbog pobune u kojoj je svrgnut s vlasti dugogodišnji libijski vođa Gaddafi.

 

Situacija nepredvidiva i neizvjesna

 

Britanija je upozorila svoje državljane da ne putuju u Libiju, kao i one koji su već u toj zemlji da je napuste zbog sve učestalijih sukoba u toj zemlji.

Zbog sve lošijeg sigurnosnog stanja u Libiji i Austrija je odlučila da smanji na minimum broj osoblja u svojoj ambasadi u Tripoliju.

I Njemačka je savjetovala svim svojim građanima koji su trenutno u Libiji da odmah napuste tu zemlju.

„Situacija je izuzetno nepredvidiva i neizvjesna“, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova, navodeći da "postoji povećan rizik da njemački građani budu kidnapovani i napadnuti".

Holandija je, također, ponovila upozorenje svojim državljanima o putovanjima u Libiju i hitno pozvala blizu 70 Holanđana u toj zemlji da je napuste.

U sukobima između libijskih snaga sigurnosti i ekstremista, u libijskom gradu Bengaziju u subotu uvečer poginulo je najmanje 36 ljudi, od toga mnogo civila.

Pored toga, 23 ljudi, egipatskih radnika, poginuli su u prijestolnici Tripoliju, kada je raketa pogodila jednu kuću tokom borbi rivalskih milicija oko glavnog aerodroma u zemlji, javila je egipatska državna agencija.

U Tripoliju već sedmicama traju sukobi među paravojnim formacijama u kojima je poginulo i ranjeno na desetine ljudi na svim stranama u sukobu.

Sukobi su naročito žestoki na aerodromu u Tripoliju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.