GLOBUS

Nigerija u panici zbog ebole, Liberija zatvara granicu

Smrtonosna zaraza se širi

Srna

29.7.2014

U Nigeriji je zavladala panika od moguće epidemije ebole, najsmrtonosnije zaraze, pa je pod nadzor stavljeno 59 osoba koje su bile u dodiru sa savjetnikom liberijskog ministarstva finansija,  koji je od ebole umro u Lagosu.

Patrik Savjer umro je nedavno, pet dana nakon što je došao u Nigeriji letom iz liberijske prijestonice Monrovije.

Osobe stavljene pod nadzor došle su u dodir  sa Savjerom na aerodromu.

Nigerijska aviokompanija "Arik Eir" obustavila je  letove za Liberiju i Sijera Leone, dvije zapadnoafričke zemlje u kojima se pojavila ebola.

U Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, od februara ove godine, ebola je ubila 672 osobe.

Liberija je u ponedjeljak, nakon što je obolio i treći ljekar  koji je u zapadnoj Africi radio na zaustavljanju širenje ebole, zatvorila  gotovo sve granične prelaze kako bi pokušala da spriječi širenje bolesti.

Ostalo je otvoreno samo pet graničnih prelaza, uključujući i aerodrom  u  Monroviji.

Svi putnici u odlasku i dolasku proći će kroz centre za testiranje i prevenciju, koji će biti uspostavljeni na tim prelazima.

U Liberiji će biti  ograničena javna okupljanja, a u karantin će biti stavljeni svi koji obole ili budu u dodiru sa oboljelima od ebole.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je sadašnja pojava ebole u tri zapadno afričke države -  Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji -  najsmrtonosnija do sada.

Ebola izaziva obilna krvarenja, a stopa smrtnosti kod te bolesti je čak 90 odsto. Širi se putem krvi  i drugih tjelesnih tekućina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.