GLOBUS

UN: Svijet je osramoćen, Izrael namjerno gađao školu u Gazi

Među mrtvima žene i djeca

Redakcija

30.7.2014



Izrael je napao školu UN u kojoj su bile izbjeglice iz Gaze uprkos upozorenjima da su civili u njoj, saopštile su danas UN, prenosi britanski BBC.

Portparol UN Kris Ginis rekao je da je "svijet osramoćen" zbog napada u kojem je poginulo 15, a ranjeno najmanje 90 ljudi.

Ginis, koji je iz Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), rekao je za BBC da je Izraelu 17 puta rečeno da se u školi u izbjegličkom kampu Džabalija nalaze raseljeni.

"Posljednji put je bio nekoliko sati pred fatalni napad. Prema našim prvim nalazima, izraelska artiljerija je pogodila našu školu", rekao je Ginis.

On je dodao da među mrtvima ima žena i djece, kao i da je izraelski napad izazvao "opštu sramotu".

 

 

 

 

Na slikama iz pogođene škole mogu se vidjeti ogromne rupe u njenim zidovima i krovu.

Bob Tarner, direktor UNRWA za Gazu, rekao je da su UN "ubijeđene" da je Izrael odgovoran.

On je naveo da su radnici UN prikupili dijelove projektila, koji sugerišu da su artiljerijske granate ispaljene sa izraelskih pozicija, sjeveroistočno od škole.

 

Četverosatno primirje u Gazi

 

Izraelska vojska navela je da je preliminarna istraga utvrdila da su njeni vojnici odgovorili na minobacačku paljbu. Vojska je dodala da je trenutno na snazi četverosatno primirje u Gazi.

Prema saopštenju izraelske vojske, "ekstremisti su ispalili rakete ranije jutros sa mjesta nedaleko od škole UNRWA u Džabaliji", a vojnici jevrejske države "odgovorili su ispaljujući rakete ka izvoru vatre".

Vojska je kasnije saopštila da će od 15.00 do 19.00 po lokalnom vremenu biti na snazi primirje, koje će se odnositi samo na oblasti u kojima izraelski vojnici trenutno ne operišu, a stanovnici su upozoreni da se ne vraćaju iz oblasti odakle su prethodno zamoljeni da se evakuišu.

"Nadam se da će se Hamas držati prekida vatre, jer bi u suprotnom situacija postala haotična", rekao je pukovnik izraelskih odbrambenih snaga Piter Lerner.

Izrael je i do sada više puta optužio Hamas da koristi škole i civilne oblasti kao baze za izvođenje svojih napada.

Prošle nedjelje je još jedna škola UN pogođena, a Palestinci su naveli da je najmanje 15 ljudi stradalo.

Izraelci su, međutim, opovrgli ubistva, rekavši da je jedna "zalutala" granata pala u napušteno dvorište.

 

Najduži konflikt

 

Izrael je jučer i tokom noći intenzivirao napade na Gazu, navodeći da je pogodio brojne tunele koje su ekstremisti iz Hamasa iskopali da napadaju jevrejsku državu.

Jerusalem je rekao, međutim, da su uprkos tome na Izrael nastavile da padaju rakete iz Gaze.

Palestinski zvaničnici rekli su da je luka u Gazi uništena jučer, kao i da je jedina njena električna centrala stavljena van funkcije.

U međuvremenu, palestinske frakcije Hamas, Fatah i Islamski džihad trebalo bi da se sastanu kasnije danas u Kairu da razgovaraju o prekidu vatre.

Oko 1.200 Palestinaca i 55 Izraelaca je ubijeno od početka izraelske ofanzive na ekstremiste iz palestinske ekstremističke organizacije Hamas u Gazi. Većina stradalih Palestinaca su civili.

Hamas, koji kontroliše pojas Gaze od 2007, saopštio je da neće obustaviti borbe sve dok Izrael i Egipat ne ukinu blokadu Gazi.

Sadašnji konflikt je najduži između Izraela i ekstremista iz Gaze.

Sukobi iz 2012. su trajali osam dana, a iz 2008. 22 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.