GLOBUS

Virus ebole prešao granicu Afrike

Dogodilo se ono čega su se svi bojali

Redakcija

30.7.2014


Dogodilo se ono čega su se svi najviše bojali; u najgoroj epidemiji u povijesti virus ebole prešao je granice Afrike.

Oboljela žena registrirana je u Hong Kongu, javljaju svjetski mediji. Pozlilo joj je nakon što se vratila iz Kenije. Nalazi se u karanteni u bolnici u Hong Kongu i podvrgnuta je nizu testiranja. Službeno nije potvrđeno da se radi o eboli, a glasnogovornik bolnice Kraljice Elizabete kazao je da će javnost o svemu biti obaviještena.

Britance je također počela hvatati ozbiljna panika zbog ebole. Britanske aviokompanije alarmirane su nakon što je u Nigeriji umro muškarac koji je međunarodnom linijom doletio iz Liberije.

Muškarac sa groznicom i simptomima sličnim eboli doletio je iz Nigerije preko Francuske u Veliku Britaniju, no u bolnici je utvrđeno da ipak nije zaražen smrtonosnim virusom.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije objavilo je kako je ebola ozbiljna prijetnja Britaniji. Održat će se i hitni sastanak oko toga kako bi se zemlja trebala pripremiti i odbraniti ukoliko jedan od najopasnijih virusa današnjice prijeđe britanske granice.

U Zapadnoj Africi do sada je od ebole umrlo više od 670 osoba. Liberija, u kojoj je zabilježeno najviše slučajeva zaraženih, zatvorila je u utorak svoje granice, no možda ipak prekasno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.