GLOBUS

Zemlje iz grupe G7 prijete Rusiji novim sankcijama

Kriza u Ukrajini

Fena

30.7.2014

 

Zemlje iz grupe G7 osudile su u srijedu destabilizatorsku ulogu Rusije u krizi u Ukrajini i zaprijetile novim sankcijama ako Moskva ne promijeni stav.

- U suprotnom, mi smo spremni učiniti sve da Rusija skupo plati svoje neprijateljske akcije - navele su članice grupe G7 u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Saopćenje grupe G7, u kojoj su Velika Britanija, Francuska, Kanada, Njemačka, Italija, Japan i SAD, izdato je dan nakon što su Washington i Evropska unija uveli nove sankcije Moskvi.

- Još jednom osuđujemo nelegalno pripajanje Krima Rusiji i destabilizirajuće akcije na istoku Ukrajine. Ove akcije su neprihvatljive i krše međunarodno pravo - navodi se u saopćenju G7.

- Osuđujemo tragični napad na avion MH17 Malaysia Airlinesa i smrt 298 nevinih civila. Zahtijevamo međunarodnu istragu, brzu i transparentnu, koja bi se provodila bez ometanja - navodi se u saopćenju.

Zemlje članice G7 smatraju da bi Moskva trebalo da koristi svoj utjecaj na proruske separatiste na istoku Ukrajine kako bi istražiteljima i posmatračima OSCE-a bilo omogućeno da rade u potpunoj sigurnosti na mjestu pada aviona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.