GLOBUS

Snowden se ne vraća u Ameriku

Advokati demantovali navode

Srna

31.7.2014

 

Advokati bivšeg službenika američke Nacionalne agencije za sigurnost Edward Snowden demantovali su navode da se on priprema za povratak u SAD iz Rusije da bi se suočio sa optužbama, rekao je njegov advokat.

Snowden, koji je medijima odao podatke o postojanju američkog globalnog programa elektronske špijunaže, boravi u Rusiji, gdje je dobio privremeni azil.

"Mislim da on za sada ostaje u Moskvi. Rekla bih da je to dugoročno, a ne kratkoročno", izjavila je Jesselyn Radack, Snowdenov advokat.

Ona je dodala da se Snowden sada nalazi "na najsigurnijem mjestu na kojem može biti" i da je Rusija "nagovijestila da planira da mu odobri produženje boravka", prenijela je australijska stanica ABC.

Njemačaki ministar pravde Heiko Maas izjavio je ranije ove sedmice da Snowden treba da se vrati u SAD i suoči se sa optužbama. Maas je rekao da Snowdenovi advokati trenutno pregovaraju o ovom pitanju sa američkim sigurnosnim službama.

Snowdenov privremeni azil u Rusiji ističe danas. On je ranije ovog mjeseca podnio zahtjev za produženje boravka, prenijela je agencija RIA "Novosti".

Snowden je dobio privremeni azil u Rusiji na godinu dana 1. avgusta 2013. godine, nakon što je jedno vrijeme živio u tranzitnoj zoni moskovskog Međunarodnog aerodroma Šeremetjevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.