GLOBUS

Izraelski napad na još jednu UN-ovu školu, ranjeno 15 Palestinaca

Izvještaj hitne službe

Fena

31.7.2014


Petnaest palestinskih izbjeglica u školi Ujedinjenih nacija na sjeveru Pojasa Gaze ranjeno je u četvrtak ujutro nakon napada izraelskih aviona na džamiju koja se nalazi u blizini, objavile su palestinske hitne službe.

- Petnaest Palestinaca je ranjeno, dvoje od njih ozbiljno, u školi u izbjegličkom logoru Džabalija, koju vodi UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), u napadu izraelske avijacije usmjerenom na obližnju džamiju - kazao je glasnogovornik palestinskih hitnih službi Ašraf al-Kodra.

U srijedu je 16 Palestinaca ubijeno u tom istom izbjegličkom logoru u napadu na drugu UN-ovu školu u kojoj su brojne izbjeglice potražile utočište. Osamdeset i tri UN-ove škole primile su brojne izbjeglice koje su u njima pokušale pronaći žaštitu i sklonište pred izraelskim napadima.

UN-ova agencija u srijedu oštro je osudila izraelski napad na školu UN-a upozorivši da se radi o 'ozbiljnom kršenju međunarodnog prava' za koji treba 'snositi odgovornost'.

Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije u srijedu su osudili napad na UN-ovu školu u Džabaliji, u kojoj je sigurnost potražilo preko 3.000 palestinskih izbjeglica, prenosi agencija Hina.  

Zarobljena na malom prostoru, palestinska enklava u kojoj živi 1,8 miliona Palestinaca nalazi se od 2006. godine pod izraelskom blokadom, a uz zatvorenu granicu s Egiptom od 2012. godine Palestinci u Gazi bez ikakve su mogućnosti pronalaska sigurnog skloništa ili izlaska iz tog prostora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.