GLOBUS

Izrael prisluškivao telefonske razgovore SAD-a i Palestinaca

Prema pisanju sedmičnika Der Spiegela

Redakcija

3.8.2014


Izrael je prisluškivao telefonske razgovore američkog državnog sekretara Johna Kerryja na pregovorima s Palestincima lani, piše u nedjelju njemački sedmičnik Der Spiegel pozivajući se na izvore u tajnim službama.

Šef američke diplomatije na tim je pregovorima koji su na koncu propali u aprilu, razgovarao s brojnim bliskoistočnim čelnicima koristeći se, po izvorima tog sedmičnika, ne samo sigurnim linijama nego i običnim satelitskim telefonima koje je lako prisluškivati.

Te su razgovore pratile izraelske tajne službe kao i službe barem još jedne zemlje, navodi Spiegelov izvor, a Izrael se "koristio informacijama koje je tako dobio tokom pregovora", nastavlja sedmičnik.

Spiegel ističe da na ovu informaciju nisu htjeli reagirati ni američko državno tajništvo ni izraelska vlada.

Kerry koji je prioritetom svog mandata smatrao mirno rješavanje bliskoistočnog sukoba, uspio je u julu 2013. dovesti za pregovarački sto izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

No u aprilu je Izrael neočekivano najavio gradnju velikog broja novih židovskih naselja i odbio je osloboditi, kao što je bilo planirano, zadnju grupu palestinskih zatvorenika. Na to je Abas zatražio da Palestina bude članica nekih UN-ovih konvencija, a pregovori su propali.

Kerry je uzalud pokušavao uspostaviti primirje ne bi li zaustavio sadašnju izraelsku vojnu ofanzivu na Gazu.