GLOBUS

Izrael objavio sedmosatni humanitarni prekid vatre

U Gazi poginulo 1.800 osoba

Srna - Fena

4.8.2014

 


Izrael je jutros objavio sedmosatni humanitarni prekid vatre u dijelovima Gaze, od 10.00 do 17.00 sati po lokalnom vremenu.

Prekid vatre neće biti na snazi u području Rafe, a izraelski vojnici će odgovoriti ako militanti iskoriste ovu priliku i napadnu ih, izjavio je visoki izraelski vojni zvaničnik, prenio je BBC.

Hamas je saopštio da sumnja u ovu objavu, a portparol ove organizacije Samu Abu Zuhri rekao je da izraelska armija pokušava da skrene pažnju sa počinjenog masakra.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi kažu da je 1.800 Palestinaca, uglavnom civila, poginulo, a preko 9.000 povrijeđeno od početka sukoba prije skoro četiri sedmice.

Raseljeno je više od četvrtine od 1,8 miliona stanovnika ove palestinske teritorije.

Mnogi od tih ljudi premjestili su se u skloništa UN širom Gaze, uključujući školu u Rafi, gdje je juče u izraelskom napadu poginulo deset ljudi.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun opisao je ovaj napad kao "moralnu sramotu i krivično djelo". Izraelska vojska saopštila je da su meta napada bila trojica islamističkih boraca nedaleko od škole UN.

 

U izraelskim zračnim napadima ubijeno 10 palestinaca

 

Deset Palestinaca je ubijeno u ponedjeljak u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze, a broj mrtvih Palestinaca ubijenih za četiri sedmice sukoba između izraelske vojske i Hamasa porastao je na 1.822.

Pet osoba je ubijeno u Džabaliji, tri u četvrtima Zeitun i Šejh Radvan u Gazi, jedna u Nuseiratu, u središnjem dijelu Gaze, i jedno dijete u Rafahu, precizirao je šef hitnih službi Ašraf al-Kudra.

Izraelska vojska je od 8. jula izvela 4.686 napada na Pojas Gaze.

U istom periodu, 2.560 raketa i granata pogodilo je Izrael od kojih je sistem proturaketne odbrane Iron Dome presreo i uništio 556.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.