GLOBUS

Preminuo nekadašnji Reaganov glasnogovornik

Bio teško ranjen u atentatu na američkoga predsjednika

Fena

5.8.2014

 

James Brady, nekadašnji predsjednički glasnogovornik koji je bio teško ranjen u atentatu na američkoga predsjednika Ronalda Reagana, umro je u 73. godini, objavila je u ponedjeljak njegova glasnogovornica.


Brady je nakon tog napada 30. marta 1981. u kojem mu je mozak oštećen i djelomično je paraliziran, postao žestoki aktivist i borac za ograničavanje slobode posjedovanja oružja. 

Jennifer Fuson, zamjenica direktora službe za odnose s medijima Bradyjeve kampanje za sprečavanje nasilja vatrenim oružjem, kaže da još ne znaju kako je umro.

Nakon ranjavanja Brady je do kraja života bio u invalidskim kolicima, ali je sa suprugom Sarom vodio kampanju za donošenje tzv. Bradyjeva zakona, o nošenju oružja. Taj je zakon prošao 1993., a zahtijeva obavezno petodnevno čekanje na kupnju pištolja te provjeru osobe koja ga želi kupiti, prenosi index.hr.

Reagan je tek dva mjeseca bio predsjednik kad je John Hinckley Jr. ispred jednoga hotela u Washingtonu izvukao pištolj vrijedan 29 dolara i ranio predsjednika, Bradyja, jednoga pripadnika tajne službe i jednog washingtonskog policajca.

Reagan i druga dvojica sasvim su se oporavili, ali Bradyju je metak kalibra .22 eksplodirao u čeonome dijelu glave i teško ga ranio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.