GLOBUS

Izrael objavio povlačenje trupa izvan Pojasa Gaze

Snage na defanzivnim položajima

Srna

5.8.2014

 


Izrael je objavio povlačenje svih svojih trupa na "defanzivne položaje" izvan Pojasa Gaze prije početka trodnevnog primirja u ovoj oblasti u 08:00 sati po lokalnom vremenu.

Ovu informaciju novinarima je saopštio potpukovnik Peter Lerner, a izraelski mediji prenose da su uništeni tuneli koje su koristili militanti, što je bio glavni cilj operacije u Gazi.

- Izraelske odbrambene snage biće preraspoređene na defanzivne položaje izvan Pojasa Gaze i mi ćemo zadržati te pozicije - rekao je Lerner.

Zvaničnici ove palestinske enklave saopštili su da je u sukobima u prethodne četiri sedmice poginulo 1.800 Palestinaca. Živote je izgubilo i 67 Izraelaca, kao i jedan tajlandski radnik u Izraelu.

Nekoliko minuta prije nego što je počelo primirje u 07:00 sati po srednjoevropskom vremenu u  Izraelu su se oglasile sirene za vazdušnu uzbunu zbog raketne salve koju je ispalio Hamas. Za sada nema izvještaja o žrtvama.

Izraelska vojna intervencija u Gazi pokrenuta je 8. jula, s ciljem da budu zaustavljeni raketni napadi Hamasa na izraelsku teritoriju i uništeni tuneli ispod granice koje koriste palestinski militanti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.