GLOBUS

Novi libijski parlament pozvao na nacionalno jedinstvo

Na prvoj formalnoj sjednici

Srna

5.8.2014

 


Novi libijski parlament pozvao je sinoć na nacionalno jedinstvo na prvoj formalnoj sjednici, u vrijeme kada se suprotstavljene naoružane frakcije bore za prevlast tri godine poslije svrgavanja Moamera Gadafija.

Nekoliko časova prije sjednice skupštine u istočnom gradu Tobruku, zapadni dio Tripolija bio je izložen žestokoj artiljerijskoj i raketnoj vatri.

U ovoj oblasti već tri sedmice traju sukobi između islamista iz Misrate i milicija koje potiču iz grada Zintana.

Poslanici su se sastali u jednom hotelu u Tobruku uz jake mjere obezbjeđenja, pošto najveći gradovi Tripoli i Bengazi nisu bezbjedni za skupštinska zasjedanja.

Zapadne zemlje, koje su uglavnom povukle svoje diplomate iz ove sjevernoafričke države zbog sukoba, nadaju se da će nova skupština usmjeriti suparničke frakcije prema prekidu vatre i pregovorima, kako bi se okončao politički zastoj.

Članovi Predstavničkog doma izabrani su u junu, a ovo tijelo zamijeniće Generalni nacionalni kongres (GNK). Analitičari ocjenjuju da je ovim umanjena politička dominacija islamističkih frakcija povezanih sa "Muslimanskim bratstvom".

Bivši islamistički predsjednik Kongresa i nekadašnji članovi tog tijela odbacili su sjednicu skupštine u Tobruku kao neustavnu.

"Brza tranzicija iz GNK u novi parlament je od vitalnog značaja zato što je zemlja zahvaćena nemirima. Nadamo se da će se svi Libijci ujediniti i da ćemo najvažnije interese zemlje staviti na prvo mjesto", rekao je na prvoj sjednici skupštine Azedin al Avami, bivši potpredsjendik GNK.

Ministar pravde Saleh al Margani, koji je kandidat za premijera, pozvao je poslanike da formiraju vladu nacionalnog jedinstva.

Od 188 izabranih poslanika, 158 je položilo zakletvu na sjednici u Tobruku. Oni su potom izabrali Aguilu Saleha Lisu za predsjednika skupštine. Saleh je u vrijeme Gadafijeve vladavine obavljao brojne funkcije u pravosuđu.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Njemačka ubrzo potom su objavile zajednički poziv svim stranama da prihvate prekid vatre i dijalog koji ima podršku UN, kao i da priznaju autoritet izabranih zvaničnika parlamenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.