GLOBUS

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo trojice izraelskih tinejdžera

Kavasme priznao da je planirao otmicu

Fena

6.8.2014

 

 

Izraelske sigurnosne agencije uhapsile su osobu osumnjičenu za organizaciju otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali 12. juna, javila je u srijedu izraelska televizija.

Osumnjičeni, 40-godišnji Husam Kavasmem uhapšen je u selu Anata na Zapadnoj obali još 11. jula, navedeno je u televizijskom izvještaju, nakon što je ukinut embargo na tu vijest.

U sudskim dokumentima se navodi da je Kavasme priznao da je planirao otmicu trojice Izraelaca. On je također priznao da je primio novac za zločin od predstavnika Hamasa u Gazi i da je kupio oružje koje je predao otmičarima. Priznao je i da je pomogao da se sahrane tijela ubijenih na dijelu zemlje koju je on kupio nekoliko mjeseci prije otmice, prenosi agencija Tanjug.

Izraelska sigurnosna agencija Shin Bet je 26. juna objavila imena i fotografije dvojice aktivista Hamasa osumnjičenih za otmicu. U prva 24 sata nakon otmice Gilada Shaera, Naftaliya Frenkela i Eyala Yifraha, Shin bet je ustanovio da iza toga stoji Hamas i da su organizatori dvojica aktivista iz Hebrona Marvan Kavasme i Amar Abu Ajša, kako je tada objavila izraelska armija. Obojica su i dalje na slobodi.

Izraelska armija je skoro tri sedmice vodila veliku potragu na Zapadnoj obali, tražeći otmičare i tinejdžere. Tokom potrage uhapšeno je oko 500 Palestinaca, većinom aktivista Hamasa i više od 10 palestinskih poslanika. Pretraženo je 2.800 zgrada, uključujući urde, TV stanice i novinske kuće. Mađu uhapšenima je i 58 Palestinaca koji su pušteni na slobodu 2011. godine u zamjenu za otetog izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Tinejdžeri, učenici vjerske škole, nestali su navečer 12. juna, stopirajući na povratku kući. Dvojica su bili šesnaestogodišnjaci, a treći je imao 19 godina. Njihova tijela su nađena 30. juna, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu je poslije toga izrazio spremnost da se akcija protiv Hamasa proširi i na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, imajući u vidu da je smatra odgovornom za zločin, podsjeća Itar-Tass.

Izrael je 8. jula pokrenuo vojnu operaciju na Pojas Gaze u odgovoru na pojačano raketiranje svoje teritorije iz tog palestinskog područja, koje je bilo odmazda za hapšenje hamasovaca. Trenutno je na snazi trodnevni teško dogovoreni prekid vatre u tom sukobu, koga se obje strane pridržavaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.