GLOBUS

Lideri Crvenih Kmera osuđeni na doživotni zatvor

Tribunal za genocid u Pnom Penu

Onasa

7.8.2014

 


Tribunal za genocid u Pnom Penu osudio je u četvrtak na doživotni zatvor dvojicu najviših lidera režima Crvenih Kmera, koji su odmah po izricanju presude najavili žalbe.
        
Osuđeni Kije Sampan (83), bivši šef države, i Nuon Čea (88), desna ruka ozloglašenog lidera Crvenih Kmera Pola Pota, optuženi su za genocid i zločine protiv čovječnosti.
        
- S obzirom na težinu zločina koji su počinili, Nuon Čea i Kije Sampan ostaće u zatvoru do konačne presude jer im se sudi i po drugim optužnicama - rekao je sudija Nil Non.
        
Današnja presuda je prva presuda u hstoriji u kojoj su osuđeni politički lideri režima Crvenih Kmera.
        
Tribunal u Kambodži, koji je uz podršku Ujedinjenih nacija osnovan je 2006, do sada je osudio samo jednog optuženika, direktora zatvora Crvenih Kmera Kang Kek-Ieua, koji je osuđen na doživotni zatvor 2011. godine.
        
Lider Crvenih Kmera i generalni sekretar Komunističke partije Kampučije Pol Pot umro je 1998. godine u bjekstvu pošto je javljeno da su Crveni Kmeri pristali da ga predaju međunarodnom sudu.
        
Procjenjuje se da je oko 1,7 miliona ljudi umrlo od mučenja, pogubljenja, bolesti i gladi tokom brutalne vladavine Crvenih Kmera tokom 70-ih godina prošlog stoljeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.