GLOBUS

Vođa Muslimanskog bratstva treći put osuđen na smrtnu kaznu

Za podsticanje na nasilje pred džamijom u Gizi

Fena

7.8.2014

 

 

Egipatski sud u četvrtak je osudio na smrt Mohameda Badeija, vođu zabranjene grupe Muslimansko bratstvo i 13 visokih zvaničnika te grupe, pod optužbama za podsticanje na nasilje pred džamijom u Gizi, javila je državna novinska agencija Mena.

Presuda je predana velikom muftiji, najvišem vjerskom autoritetu u zemlji, čije se mišljenje obično smatra formalnošću. Konačna presuda, na koju se još može uložiti žalba, bit će objavljena 30. augusta, prenosi agencija Xinhua.

Među optuženima su visoki zvaničnik Muslimanskog bratstva Mohamed al-Beltagi, bivši poslanik Esam al-Erian, i imam sklon Bratstvu Safvat Hegazi. Oni su osuđeni za ubistvo deset osoba i ranjavanje 20 tokom naslinih napada.

Ovo je treći put da je Baideiju izrečena smrtna kazna. On je bio na listi od 863 optuženika iz Muslimanskog bratstva koji su osuđeni na smrtne kazne krajem aprila pred egipatskim višim sudom, i 13. juna pod sličnim optužbama.  

Od svrgavanja bivšeg islamističkog predsjednika Mohameda Mursija od vojske u julu prošle godine, prelazno rukovodstvo zemlje pokrenulo je sigurnosnu operaciju protiv pristalica i saveznika Muslimanskog bratstva. U sukobima je ubijeno više od 1.000 osoba, a još na hiljade je uhapšeno.  

Morsiju se sada sudi, između ostalog, za bjekstvo iz zatvora, naređenja da se ubiju demonstranti, špijuniranje i vrijeđanje suda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.