GLOBUS

Ban Ki moon i Vijeće sigurnosti UN-a pozivaju na pomoć stanovništvu Iraka

Islamisti u velikoj ofanzivi

Srna

8.8.2014

 


Generalni sekretar UN-a Ban Ki moon i Vijeće sigurnosti UN-a pozvali su međunarodnu zajednicu da pomogne iračkoj vladi i narodu, u vrijeme kada su islamisti u velikoj ofanzivi u toj zemlji.

Vijeće sigurnosti UN-a održao je vanrednu sjednicu nakon što su borci iz grupe "Islamska država" napredovali prema glavnom gradu kurdskog regiona na sjeveru Iraka. Destine hiljada hrišćana pobjegli su pred militantima zbog straha za živote.

Britanski ambasador pri UN-u Mark Laial Grant rekao je da će sastaviti nacrt rezolucije u kojoj će biti zatraženo rješavanje problema koje stvara "Islamska država".

On je rekao da će u tekstu predstaviti praktične korake za sprječavanje finansiranja i regrutovanja boraca za tu grupu i predložiti stavljanje ključnih lidera "Islamske države" na listu sankcija koje se primjenjuju protiv Al Qaeda-e.

Ban Ki moon je u saopćenju pozvao "međunarodnu zajednicu, a naročito zemlje koje imaju uticaj i resurse, da pozitivno utiču na situaciju i podrže iračku vladu i narod, kao i da učine sve što mogu da olakšaju patnje stanovništva pogođenog aktuelnim sukobima u Iraku".

Vijeće sigurnosti podržalo je ovaj poziv i osudilo "sistematski progon pojedinaca iz manjinskih grupa i onih koji odbijaju ekstremističku ideologiju "Islamske države" i naoružanih grupa sa kojima je ona udružena".

U saopćenju se naglašava da moraju odgovarati oni koji su eventualno počinili zločine protiv čovječnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.