GLOBUS

Počeo američki zračni napad na snage ISIS-a

Islamisti preuzeli kontrolu nad sjeverom Iraka

(J. Be.)

8.8.2014

 

 

Američke vojne snage pokrenule su zračni napad protiv snaga ISIS-a u Iraku, javlja BBC.

U saopćenju iz Pentagona se navodi da su američki vojni avioni napali artiljeriju koja se koristila u napadima na Kurde, u gradu Irbilu na sjeveru Iraka.

 

Predsjednik Barack Obama danas je odobrio američkoj vojsci napade na odabrane mete među militantima ukoliko oni krenu ka kurdskoj prijestonici Arbilu ili ugroze Amerikance bilo gdje u Iraku.

- Kada se suočavamo sa situacijom kakva vlada na toj planini, gdje nevini ljudi mogu da budu izloženi nasilju ogromnih razmjera, i kada imamo mandat da pomognemo na zahtjev iračke vlade i jedinstvenu sposobnost da spriječimo masakr - vjerujem da Amerika, u tom slučaju, ne može da ostane slijepa. Namjeravamo da ostanemo na oprezu i da preduzmemo akciju ukoliko ovi teroristi zaprijete našem osoblju ili objektima bilo gdje u Iraku, uključujući konzulat u Arbilu i našu ambasadu u Bagdadu, naglasio je predsjednik SAD.

 

Obama je naglasio da Amerika "može da djeluje pažljivo i odgovorno da bi spriječila potencijalno djelo genocida".

 

"Odobrio sam ciljane udare ukoliko budu potrebni da pomognu iračkim snagama koje se bore da zaštite opkoljene civile", rekao je Obama u televizijskom obraćanju iz Bijele kuće kasno sinoć.

On je rekao da SAD može da djeluje, odgovorno i obazrivo, da spriječi mogući genocid, i dodao da je također odobrio slanje hrane iz zraka stanovništvu ugroženom od napredovanja ekstremista.


Humanitarna pomoć

 

Obama je rekao da su američki vojni avioni, na zahtjev iračke Vlade, toj zemlji već isporučili humanitarnu pomoć za desetine hiljada pripadnika vjerskih manjina u Iraku, koji su okruženi ekstremistima i kojima su veoma potrebni hrana i voda.

Američki predsjednik je upozorio ekstremiste da će na njih biti izvršeni vojni udari ako budu krenuli na Erbil, glavni grad autonomne oblasti iračkog Kurdistana.

SAD su jučer padobranima poslali hranu i vodu hiljadama Iračana kojima prijete pripadnici Islamske države u Sinđaru, mjestu gdje živi jesidska manjina.

Obama je rekao da SAD neće dozvoliti da budu uvučeni u novi rat u Iraku, i da neće slati kopnene trupe, dvije i po godine od povlačenja američkih vojnika iz zemlje.

 

 

Sunitska grupa ISIS tokom jula preuzela je kontrolu nad sjevernim dijelom Iraka, gradom Mosulom, i bilježi znatne napredke  u osvajanjima prema Bagdadu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.