GLOBUS

U oblasti Aomori zemljotres, ostrvo Šikoku zahvatio tajfun

Nevrijeme u Japanu

Srna

10.8.2014



Zemljotres jačine šest stepen Rihterove skale registrovan je danas u oblasti Aomori na sjeveru Japana, dok je jedno lice poginulo, a 33 ih je povrijeđeno u naletu tajfuna "Halong" na jugozapadu Japana, objavili su japanski mediji.

 Epicentar potresa bio je na dubini od 50 kilometara, sjeverno od oblasti Aomori, koja se nalazi oko 600 kilometara sjeveroistočno od Tokija.

Nije izdato upozorenje o mogućoj pojavi cunamija i za sada nema informacija o žrtvama, prenio je AFP.

Agencija Kjodo navela je da je danas potvrđena smrt čovjeka koga je juče odnijela rijeka u centralnoj japanskoj prefekturi Gifu, a da se jedan surfer vodi kao nestao u prefekturi Vakajama.

Ovim je ukupan broj žrtava u nesrećama širom Japana izazvanim snažnim nevremenom dostigao pet, izvještavaju japanske agencije.
 
Tajfun "Halong", koji je donio obilne padavine i snažne vjetrove, oslabio je po snazi do tropske oluje, a kreće se na sjever prema Japanskom moru.
 
Jutros je, prema izvještaju Japanske meteorološke agencije, stigao do prefekture Hjogo na centralnom ostrvu Honšu, pošto je izazvao klizišta u prefekturi Koči na ostrvu Šikoku.
 
Japanske aviokompanije otkazale su više od 230 unutrašnjih letova zbog tajfuna koji je pogodio južne i centralne dijelove zemlje, pošto je juče otkazano oko 500 letova, a na jugu zemlje obustavljen morski saobraćaj.
 
Zbog nevremena registrovana su kašnjena u željezničkom prevozu, a privremeno su zatvorene mnoge trase.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.