GLOBUS

Od 48 putnika 10 ih je preživjelo pad aviona

Nakon nesreće u Teheranu

Srna

10.8.2014



U avionskoj nesreći u Iranu danas je, prema najnovijim podacima, poginulo 38 ljudi, saopštio je zamjenik iranskog ministra saobraćaja Ahmad Madžidi.

  "U avionu je bilo 40 putnika i osam članova posade. Avion koji je letio na liniji Teheran-Tabas srušio se u stambenom kvartu Azadi u kome žive vojnici i njihove porodice, na samo pet kilometara od aerodroma", izjavio je Madžidi.

On je dodao da je poginulo 38 lica. Prema njegovim riječima 11 lica je prebačeno u bolnicu, ali je jedno od njih preminulo.

"Avion je pao na drveće, tako da nema žratva na zemlji", izjavio je Alireza Jahaguirian, šef Organizacije za civilnu avijaciju, a prenosi agencija Fars.

On je rekao da je pilot izbjegao zgrade i pijacu prije nego što se srušio i udario u betonski zid vojne kasarne.

"Bila je to strašna scena. Rep aviona pao je na put", izjavio je jedan od očevidaca, dodavši da je sreća da je letjelica pala 500 metara od pijace.

Državna televizija prikazala je snimke aviona koji je potpuno izgorio i djelove letjelice rasute u okolini.

Agencija Irna je objavila da je mogući uzrok pada aviona prestanak rada motora.

Jedan zvaničnici civilne avijacije rekao je da je avion tipa "Antonov 140" konstruisan u Iranu pod licencom. Prvi model ovog aviona srušio se 2009. godine u Ispahanu tokom probnog leta, ali od tada ovaj tip aviona koristi se za unutrašnje letove.

Posljednja velika avionska nesreća u Iranu dogodila se januara 2011. godine kada je u padu civilnog aviona u sjevernom dijelu zemlje poginulo oko 80 ljudi.

Sankcije koje su Iranu uvele SAD i evropske države spriječile su ovu državu da kupuje dijelove za avione.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.