GLOBUS

Džihadisti u SAD stavljeni na crnu listu terorista

S ciljem da se oslabi djelovanje dvije organizacije

Fena

18.8.2014

 

Sjedinjene Američke Države (SAD) stavile su u ponedjeljak na crnu listu terorista glasnogovornika Islamske države Abu Muhameda al-Adnanija i Saida Arifa, člana Fronta al-Nusra, sirijskog ogranka El-Kaide, s ciljem da se oslabi djelovanje ove dvije organizacije, saopćio je State Department.

Adnani je Iračanin za kojeg eksperti UN-a kažu da je jedan od "najuticajnijih emira" i blizak lideru Islamske države Abu Bakru al-Bagdadiju, dok je Arif bivši alžirski olficir koji je pobjegao iz kućnog pritvora u Francuskoj 2013. godine i pridružio se Frontu al-Nusra u Siriji.

Mjera uključuje zabranu putovanja i zamrzavanje njihove eventualne imovine u SAD-u, a paralelna odluka američkog ministarstva finansija zabranjuje američkim firmama i ljudima da posluju s njima dvojicom.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojio je u petak jednoglasno rezoluciju čiji je cilj da onemogući finansiranje ekstremista u Iraku i Siriji, kao i da spriječi priliv novih ekstremističkih boraca iz inostranstva.

Na crnu listu tada je stavljeno šest osoba kojima će biti zabranjena putovanja i zamrznuta imovina, a među kojima su Adnani i Arif, navodi agencija Reuters.

Pored njih, i Abdul Mohsen Abdulah Ibrahim al-Čareh iz Saudijske Arabije označen je kao "vodeći internet propagandista terorista", koji je na čelu Fronta u sirijskoj četvrti Latakiji.

Hamid Hamad Hamid al-Ali i Hadžaj bin Fahd al-Adžmi, obojica iz Kuvajta, kažnjavaju se zbog finansijske podrške Frontu al-Nusra, dok je Abdelrahman Muhamed Zafir al-Dabidi al-Džahani iz Saudijske Arabije na listi zbog rukovođenja mrežom stranih boraca u Frontu.

Rezolucijom UN-a se osuđuje svaka direktna ili indirektna trgovina sa Islamskom državom ili Frontom al-Nusra, i upozorava da bi to moglo da dovede do sankcija, prenosi agencija Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.