GLOBUS

U Saudijskoj Arabiji pogubljena četiri muškarca zbog krijumčarenja hašiša

Tri suda ih proglasila krivim

Fena

18.8.2014

 

U Saudijskoj Arabijiji pogubljene su  četiri osobe, iz iste porodice, u ponedjeljak zbog pokušaja krijumčarenja hašiša u Kraljevinu, saopćili su zvaničnici i grupa za ljudska prava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su četiri muškarca pogubljena u južnoj pokrajini Nadžran u blizini Jemena nakon što su ih tri suda proglasila krivim, uključujući žalbeni sud.
 
Amnesty International saopćio je da su četiri osobe pogubljene uprkos očajničkim naporima članova porodice da spriječe pogubljenja, prenosi Associated Press (AP).

Članovi porodice pogubljenih kazali su da su muškarci mučeni tokom ispitivanja, pretučeni i da su lišeni sna kako bi se iz njih izvukla priznanja koja su protiv njih korištena u suđenju.

Amnesty International saopćio je da je pokušao dobiti više informaciju o slučaju, ali je u roku od nekoliko sati njihov tim u Saudijskoj Arabiji obaviješten da je porodica pogubljenih muškaraca primila upozorenje iz ministarstva unutrašnjih poslova da prestanu kontaktirati grupu za ljudska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.